AvtomobilizemNovice

Ključna prenova BMW serije 4 Gran Coupé in električnega i4

Električni i4 je pridobil dostopnejši sklop s štirikolesnim pogonom.

Močna konkurenca v svetu srednje velikih električnih limuzin je poskrbela, da so bavarci svojemu modeli i4 in vzporedno tudi klasično gnani seriji 4 Gran Coupé, namenila medživljanjsko osvežitev, s čimer ohranjajo prisotnost v segmentu. Med večjimi novosti so prihod nove štirikolesno gnane različice i4, standardizacija samodejnega menjalnika Steptroniv Sport in sodobnejšo tehnologijo zunanjih ter notranjih sistemov.

Električni i4 in serija 4 Gran Coupé sta simbol BMW-jeve prilagodljive arhitekture pogonskih sistemov, pri čemer bodo vse različice modelov izdelovali v tovarni v Münchnu. Na svetovni trg bosta v prenovljeni pododbi zapeljala predvidoma v začetku meseca julija, med ključnimi trgi bodo ZDA, Nemčija, Velika Britanija in Kitajska. Pogled na dvojec serije 4 najprej zapelje na sveže oblikovano masko ledvičk s površino, ki je bodisi napol zaprta ali ima mrežasto strukturo. Izrazito oblikovani žarometi z navpičnimi svetlobnimi elementi in novo animacijo svetlobe dobrodošlice dodatno prispevajo k prisotnosti modelov na cesti.

Opcijski športni paket M Sport in dodatki iz zbirke M Performance ponujajo oblikovne elemente, značilne za prave modele družine M, vključno z zadnjim difuzorjem in večjimi izpušnimi cevmi. Poleg tega nove zunanje karoserijske barve in aerodinamična platišča ponujajo razširjene možnosti personalizacije. V notranjosti se i4 in serija 4 Gran Coupé ponašata s progresivno in športno zasnovo s funkcijami, kot sta ukrivljen panoramski panel z dvema zaslonoma in preoblikovan volan. Standardne in opcijske možnosti oblazinjenja skupaj z zmanjšanim številom gumbov ter upravljalnih elementov zaradi digitalizacije ustvarjajo moderen ambient.

Oba modela ponujata elegantno kupejevsko linijo z zasnovo štirih vrat, ki usklajuje praktičnost, vsakdanjo uporabnost in zmožnost premagovanja dolgih razdalj, ne glede na to, ali sta opremljena z električnim ali konvencionalnim pogonskim sistemom. BMW i4 je na voljo v štirih modelnih različicah, vključno z novim i4 xDrive40 s pogonom na vsa kolesa in dosegom do 548 kilometrov. Možnosti polnjenja pokrivajo polnjenje z izmeničnim tokom do 11 kW in z enosmernim tokom do 205 kW. Vstopni model ostaja eDrive35 z enim elektromotorjem z 210 kW (286 KM), sledita eDrive40 z 250 kW (340 KM) in novi xDrive40 z 295 kW (401 KM), vrh predstavlja M50 xDrive s 400 kW (544 KM) ter pospeškom do 100 km/h v 3,9 sekundah.

BMW serije 4 Gran Coupé je na voljo z različnimi motorji z notranjim izgorevanjem, kjer se znajdejo šestvaljni in štirivaljni vrstni bencinski ali dizelsko agregati. Začetnik bencinske motorne palete je 420i z 2-litrsko enoto in 135 kW (184 KM), 430i xDrive pa z enakim osnovnim agregatom zmore 180 kW (245 KM). Najmočnejši je M440i xDrive s 3-litrskim strojem in 48-voltno blago-hibridno podporo, ki ustvari 275 kW (374 KM). Osnovni dizel je 420d (z možnostjo xDrive pogona) s 140 kW (190 KM), 430d xDrive pa pod stopalko nudi 210 kW (286 KM). Oba dizla sta prav tako blaga-hibrida.

Za športno vodljivost in vozne lastnosti skrbijo nastavitve, prilagojene posameznim modelom, ki jih podpirajo serijsko elektromehansko krmiljenje, integrirani zavorni sistemi in skorajšnje omejevanje zdrsa koles. Oba modela sta opremljena z bogato izbiro asistenčnih sistemov za varno in udobno vožnjo ter enostavno parkiranje. Standardna oprema zajema iDrive s funkcijo QuickSelect, Live Cockpit in inteligentnega osebnega asistenta, ki ponuja intuitivno upravljanje ter natančno vodenje poti.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button