AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Kitajski NIO tudi uradno v Evropi

NIO bo kmalu začel s prodajo svojih električnih avtomobilov na stari celini.

Kitajski proizvajalec električnih avtomobilov NIO se uradno predstavlja v Evropi, začenši z norveškim trgom in modeloma ES8 SUV ter limuzinskim ET7. Čeprav je kitajska znamka s sedmimi leti zelo mlada, ima že velik globalni razpon. Oblikovalski center se nahaja v Münchnu, tehnologijo razvijajo v Oxfordu, programsko opremo pa v San Joseju v kalifornijski Silicijevi dolini – skupno v 45 različnih državah zaposlujejo preko sedem tisoč ljudi.

Odločitev začetka prodaje na Norveškem je najbolj logična, saj je delež električnih vozil precej večji od ostalih evropskih držav in posledično bo uspešnost na tem trgu odličen kazatelj smiselnosti nadaljnjega širjenja. Na Norveškem prodaja električnih avtomobilov iz vseh strani prehiteva bencinske, dizelske in hibridne ekvivalence. V primeru uspeha na severu, si kot naslednjo državo kakopak ogledujejo Nemčijo. Poleg uvajanja prodaje bo NIO na Norveškem vzpostavil mrežo polnilnih postaj, vključno z inovativnimi postajami za hitro zamenjavo baterij. Prve štiri postaje naj bi obratovale že do konca letošnjega leta, 12 jih sledi v letu 2022. Njihove postaje za zamenjavo baterij drastično skrajšajo čas polnjenja, od prazne do polne baterije v le treh minutah.

Prvi avtomobil namenjen evropskim kupcem bo električni športni terenec ES8, nekakšen tekmec Tesle Model X, s sedmimi sedeži, zmogljivim pogonskim sklopom z dvema elektromotorjema in okoli 500 kilometrov dometa. Prednaročila zanj bodo začeli sprejemati letos poleti, prve bodo lahko kupci prevzeli v septembru. V začetku prihodnjega leta bodo ponudili še električno limuzino ET7, podrobneje jo lahko spoznate TUKAJ.

Na Norveško bodo pripeljali tu koncept »NIO House«, klubska hiša združena s servisnimi storitvami in kavarno, kjer lahko potencialne stranke izvedo več o blagovni znamki. Prvo evropsko prodajalno bodo zgradili v Oslu, do leta 2022 se bodo odprle še štiri lokacije. Za lažja popravila na terenu bodo ponujali mobilne servisne enote. Sama prodaja avtomobilov bo potekala na sodoben način, preko aplikacije ali interneta, s tem ostajajo zvesti načinu O2O (online-to-offline).

Žiga Kolman
foto: NIO

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button