AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Kiin novi dostopni električar EV3

Do prihoda manjšega EV2, bo EV3 predstavljal najugodnejšo vstopnico v svet električne mobilnosti.

Kia predstavlja novi kompaktni električni SUV EV3, ki z drznim oblikovnim pristopom, napredno tehnologijo in inovativnimi funkcijami določa visoke standarde v svojem segmentu. EV3 je nastal po navdihu večjega EV9 in s svojo zasnovo presega pričakovanja kupcev ter širi dostopnost električnih SUV-jev.

Zunanja podoba novega EV3, nastala pod Kiino filozofiji Opposites United (združena nasprotja) združuje dinamično estetiko s funkcionalno zasnovo. To je razvidno iz postavnega sprednjega dela z navpičnimi žarometi, robustnega tigrovega nosu z osvetlitvijo Star Map ter elegantnega aerodinamičnega profila. Avtomobil je na voljo v devetih karoserijskih barvah, vključno z dvema edinstvenima izbiram, Aventurine Green in Terracotta. Različica GT-line prinaša pustolovski videz s kontrastnimi oblogami in športno oblikovanima odbijačema.

V notranjosti EV3 ponuja prostorno, z naravo navdihnjeno kabino, v kateri lahko udobno potuje do pet oseb. Kabuno odlikujejo elegantna sredinska konzola z drsno mizico in veliko prostora za shranjevanje, večbarvna ambientalna osvetlitev ter izjemno udobni sedeži z načinom sproščanja. S 25-litrskim shranjevalnim prostorom spredaj in 460-litrskim prtljažnikom zadaj, EV3 ponuja največji prtljažni prostor v svojem segmentu. Skoraj 30-palčni zaslon združuje več funkcij in zagotavlja brezhibno uporabniško izkušnjo, ki jo podpirajo upravljanje klimatske naprave na dotik ter številne funkcije za zabavo in navigacijo. Materiale notranjosti navdihujejo naravni elementi in so izdelani z uporabo trajnostne materiale, kot so reciklirane tkanine PET.

EV3 meri 4.300 mm v dolžino, 1.850 mm v širino in 1.560 mm v višino ter ima 2.680 mm medosno razdaljo. Izdelan je na Kiini električni globalni modularni platformi E-GMP in je na voljo s standardno baterijo s kapaciteto 58,3 kWh ali kot različica Long Range z 81,4 kWh baterijo. Oba modela poganja elektromotor z močji 150kW, ki omogoča pospešek do stotice v 7,5 sekunde in največjo hitrost 170 km/h. Različica Long Range z enim polnjenjem prevozi do 600 km in podpira hitro polnjenje, ki omogoča 10-80-odstotno polnjenje baterije v približno 31 minutah.

Na krovu novege EV3 je zajeten paket naprednih varnostnih funkcij in voznih pripomočkov, kot so električni dinamični nadzor vektorirnga navora, asistenca za preprečevanje naleta spredaj, aktivno ohranjanje voznega pasu, asistenco za vožnjo po avtocesti in pripomoček za preprečevanje naleta pri vzvratni vožnji. Ponujeni so tudi daljinsko vodeno pametno parkiranje, 12-palčni projicirni zaslon in regenerativno zaviranje i-Pedal 3.0, ki povečuje energetsko učinkovitost in udobje. Zmožnost polnjenja iz vozila v tovor (V2L) omogoča, da EV3 napaja zunanje naprave.

Posročje povezljivosti in zabavnih vsebin zastopajo storitev Premium Streaming prek LG-jeve platforme za avtomobilske vsebine, avtomobilske igre in avdio sistem Harman Kardon. Armaturno ploščo in sistem infozabavnega sistema je mogoče prilagoditi prek trgovine Kia Connect Store, ki ponuja teme zaslona in druge možnosti, navdihnjene z ekipami NBA. EV3 je prvi model, ki je opremljen s Kiino tehnologijo AI Assistant, ki z razumevanjem naravnega jezika in zmožnostmi generativne umetne inteligence izboljša interakcijo. Kia načrtuje, da bo EV3 v Južni Koreji začela prodajati julija letos, pozneje v tem letu se bo prodaja razšitila po Evropi, kasneje pa se pričakuje nadaljnja širitev v druge regije.

Žiga Kolman
foto: Kia

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button