AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Kia s sedmimi novimi električnimi vozili do leta 2027

Kia je zanetila obsežno prestrukturiranje podjetja, osredotočeno na električna vozila in trajnostno mobilnost.

S Korejskega polotoka prihajajo podrobnejši podatki o nadaljnjih fazah Kiine »Plan S« poslovne strategije. Med njimi bo najodmevnejši prihod sedmih novih električno gnanih vozil do leta 2027, prav tako bodo prešli na bolj trajnostne metode proizvodnje, s poudarkom na uporabi recikliranih materialov in obnovljivih virov.

Največja novica bo prva Kia sodobne električne generacije, ki bo pregrinjala odvrgla že letošnjo pomlad. Zasnovali so jo na novi domači E-GMP platformi, električen pogonski sklop pa naj bi ponujal preko 480 kilometrov dometa in hitro polnjenje v manj kot 20 minutah. Električar z interno oznaki CV zaenkrat še nima uradnega imena, vsaj Kia ga še ni razkrila, bo prav tako prvi model okrašen z novim logotipom znamke. Med znanimi podatki je še manj kot tri-sekundni pospešek do stotice. Nova električno gnana Kia bo oblikovno vstopila v svež oblikovalski slog, rahlo razkrit na testnih prototipih. Kot narekujejo smernice, bo povzel kupe-SUV silhueto, nekaj popolnoma novega pri Kii.

Načrti prestrukturiranja podjetja vključujejo razširitev na področje ekološko prijaznejše mobilnosti, z dobavo električnih vozil in avtonomne tehnologije največjim mestom na svetu. Sodelovali bodo z večjimi ponudniki sodobnih taksi prevozov in dostave hrane, kot sta Singapurski Grab in Indijski Ola. Bliže našega doma so vzpostavili partnerstvo s španskim podjetjem za souporabo avtomobilov WiBLE. Trenutno se po ulicah Madrida vozi flota 500 priključno-hibridnih Kia Niro – tu so našli inspiracijo za lastno različico »car-sharinga« v Rusiji, pod imenom KiaMobility.

V bližnji prihodnosti bodo razvili paleto namenskih vozil za poslovne stranke, le tako bodo dosegli cilj petkratno povečanega povpraševanja do leta 2030. Ta namenska vozila bodo koristila platformo rolke (Skateboard) in modularne karoserije, katere bo enostavno zamenjati glede na potrebe podjetij. Ponudba bo vključevala logistična vozila, vozila za programe souporabe in dostavnike.

Žiga Kolman
foto: Kia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button