AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Kia EV4 bo novi član rastoče električne ponudbe

Korejci nameravajo s kompaktnim križancem zelo kmalu povečati svojo električno paleto.

Še ne tako dolgo nazaj je luč sveta ugledala prva namenska električna Kia, v obliki križanca z imenom EV6. Po najnovejši poročanjih nameravajo svojo električno ofenzivo kmalu okrepiti še z dvema električnima SUV-jema. Prvi bo nekoliko večji SUV, usmerjen predvsem severnoameriški publiki, drugi pa bo bolj kompakten po okusu evropskih kupcev. S tem bodo popolno uravnovesili prodajo na dveh pomembnih teritorijih.

Kia je že pred davnim registrirala oznake od EV1 do EV9, tako si lahko precej enostavno ustvarimo sliko kakšno prihodnost ustvarjajo. Glede na trenutno situacijo z EV6, bi lahko njegov večji sorodnik nosil ime EV7 ali EV8, prav tako bo ponujal sedemsedežno razporeditev kot podoben Hyundaijev Ioniq 7 SUV, potrjen za leto 2024. Manjši križanec EV4 bo ob prihodu postal konkurent Volvu XC40 in Mercedesu EQA, oblikovno se bo močno nanašal na EV6, z izrazito oblikovanima sprednjima žarometoma, vzdolžno LED osvetlitvijo zadaj in mišičastimi krivinami.

Za osnovno bodo uporabili že znano E-GMP platformo Hyundai-Kia naveze, ustvarjeno za električna vozila. Dimenzijsko bo skrčeni EV6, za lažjo predstavo, se bo ujemal s peto generacijo Kie Sportage. Obljubljajo veliko prostornosti neglede na kompaktne mere, saj sodobna arhitektura omogoča idealnejše razpolaganje s prostorom, kot ekvivalentni avtomobili z motorji na notranje izgorevanje. Kljub pomanjšanju bo EV4 nosil enako baterijsko tehnologijo kot EV6.

To pomeni 58 ali 77,4 kWh baterijo, v kombinaciji z enim ali dvema elektromotorjema. Moč se bo gibala med 229 in 325 KM, medtem ko bo dometa dovolj za preko 500 kilometrov. 800-voltna električna arhitektura bo ponujala hitro polnjenje z maksimalno močjo do 350 kW, s tem bo mogoče v vsega petih minutah povrniti dovolj energije za 100 kilometrov avtonomije.

Čeprav bo E-GMP platforma osnova za številne prihajajoče modele, ne bo koristna za vse segmente, še posebej tiste v nižjih nivojih. Marsikateremu dostopnejšemu modelu bodo namenili cenejšo 400-voltno tehnologijo, obstaja celo možnost rekonstrukcije obstoječe platforme Kie e-Niro. Do leta 2025 želijo imeti v ponudbi 11 električnih avtomobilov, šest namenskih in pet »preoblikovanih«.

Žiga Kolman
foto: Kia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button