AvtomobilizemNovice

Kamm Manufaktur 912c: dvojna moč originala in zgolj 750 kilogramov

Madžarski restomod predelovalec predstavlja svojo vizijo ulitmativnega Porscheja 912.

Madžarsko zagonsko podjetje Kamm Manufaktur predstavlja svojo prvo restomod kreacijo, s katero so na novo raven povzdignili legendarnega Porscheja 912, ki se pohvali z dvakrat toliko moči in lahkotnih 750 kilogramov mase, kot nalašč za vikendaško poigravanje med vijugastimi cestami.

Model 912c, kot so ga poimenovali pri Kamm Manufaktur, ohranja bistvo originala, vendar s senzibilnimi popravki ustvarja novo zgodbo. Za doseg lahkotnosti so steklene površine nadomestili z Lexan polikarbonatnimi, določene predele karoserije iz težkega jekla pa so zamenjali takšni iz ogljikovih vlaken.

Bistvo 912c predstavlja pogonski agregat, natančneje 1,6-litrski Type 616 štirivaljnik, katerega prostornino so švicarski specialisti JPS Aircooled povečali na 2-litra, dvignili kompresijsko razmerje in dodali Weber uplinjače. Celoten poseg je obrodil poskok moči z originalnih 90, na 170 konjskih moči. Ubrana konjenica se preko petstopenjskega ročnega menjalnika in diferenciala z delno zaporo prenaša na zadnji kolesni par, obut v oprijemljive Yokohama AD08RS pnevmatike.

Skladno z dodatno energičnostjo, so 912c namenili nov set vzmetenja z nastavljivimi blažilniki in dodatnimi ojačitvami na obeh koncih avtomobila. Za varno zaviranje ob entuziastični vožnji bodo skrbele Porschejeve (model 964) zavore s hlajenimi diski spredaj in Brembo enote zadaj, huliganske podvige pa bo omogočala hidravlična ročna zavora.

Notranjost ohranja klasičen pridih, s pridihom sodobne športnosti v obliki školjkastih karbonskih sedežev, okrasnih elementov v enakem lahkotnem materialu, olajšane talne obloge in dirkaške stopalke. Da kupci ne bodo prikrajšani za nekaj udobja, ostaja zadnja klop, vgradili so električno klimatsko napravo, po želji lahko dodajo tudi kakovostno ozvočenje.

Kamm Manufaktur je že začel s sprejemanjem naročil za novega 912c, katerega cenijo na 325 tisoč evrov, v kolikor je njihova naloga najti donatorskega Porscheja 912. Kdor je že srečni lastnik takšnega klasika, lahko pri predelavi prejme nekaj popusta. S takšno, sicer še vedno zajetno ceno, je Kammova restomod predelava Porscheja občutno cenejša od ostalih 911 predelav, namreč Gunther Werks Project Tornado bo ocenjen na najmanj 750 tisočakov, medtem ko Singerjevi izdelki velikokrat presežejo milijonsko mejo.

Žiga Kolman
foto: Kamm Manufaktur

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button