AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Jeep Wagoneer S predstavlja novo dobo legendarne ameriške znamke

Wagoneer S se bo kosal z Mercedesom EQC in prihajajočim BMW-jem Neue Klasse X.

Jeep s premiero prvega globalnega baterijsko-električnega vozila Wagoneer S Launch Edition, vstopa na trg elektrificiranih SUV-jev. Pomembna pridobitev bo v Združenih državah Amerike in Kanadi debitirala v drugi polovici leta, nato pa se bo ponudba razširila na druge trge po svetu. Električni Wagoneer S se ponaša z več kot 480 kilometri dosega, 600 KM in pospeškom do stotice v samo 3,4 sekunde.

Prihod Wagneerja S je klučen trenutek v Jeepovi skoraj stoletni zgodovini inovacij, saj predstavlja mešanico tradicionalnih lastnosti ameriške znamke in sodobne električne učinkovitosti, ki kupcem ponuja široko paleto možnosti, od električnega pogona do pravcatih V8 motorjev. Pod površjem Wagoneer S nosi baterijo s kapaciteto 100 kW in 400-voltno arhitekturo, ki ob hitrem enosmernem polnjenju omogoča poskok od 20 do 80 odstotkov v 23 minutah. Izvedenka Launch Edition vključuje 48-ampersko domačo polnilnico 2. stopnje ali kredite za javno polnjenje prek storitve Free2move Charge, ki je del Stellantisovega 360-stopinjskega polnilnega ekosistema, ki strankam omogoča enostavno in učinkovito upravljanje energije.

Jeep Wagoneer S je nastal na Stellantisovi veliki platformi STLA in tako zagotavlja izjemno zmogljivost, sposobnost štirikolesnega pogona 4xe in visko udobje. Prilagodljivost platforme je oblikovalcem omogočila enostavno prilagodili dimenzije in konfiguracije pogonskih sklopov. Wagoneer S se ponaša s popolnoma električnim štirikolesnim pogonom, pri čemer električni pogonski moduli neodvisno poganjajo sprednji in zadnji kolesni par za takojšnje podajanje 800 Nm navora, medtem ko sistem Selec-Terrain ponuja pet načinov vožnje – Auto, Sport, Eco, Snow in Sand.

Tehnološki napredek je bistveno izboljšal vozno izkušnjo modela Wagoneer S. V primerjavi s prejšnjimi hišnimi SUV-ji srednjega segmenta se ponaša s 35-odstotno izboljšano torzijsko togostjo karoserije, kar zagotavlja vrhunsko kakovost vožnje, upravljanja in odzivnosti.

Zunanjost modela Wagoneer S združuje prepoznavno dediščino s sodobnim pristopom. Odlikuje jo prenovljena mreža maske s sedmimi režami, ki ima zdaj bolj estetski kot funkcionalni namen in izstopa z osvetlitvijo. Aerodinamično učinkovitost so dosegli z nagibi maske motorja in vetrobranskega stekla, poševno strešno linijo in različnimi oblikovnimi elementi, ki usmerjajo zračni tok in tako zmanjšujejo zračni upor, takokoeficient zračnega upora znaša le 0,29 Cd, kar je najnižja vrednost med Jeepi doslej.

Tako kot zunanjost, se tudi notranjost spogleduje s tradicijo, vendar dodaja ogromno sosdobnih tehnologij. Osrednjo točko predstavlja 45-palčna arhitektura zaslonov, z 12,3-palčno osrednjo enoto in 10,25-palčnim zaslnom za sopotnika. Novost sta tudi volan z ravnim dnom z novo protibakterijsko prevleko iz vinila Cabo in elektronsko odpiranje vrat. Wagoneer S je na voljo tudi z vrhunskim ozvočenjem McIntosh z 19 zvočniki, 1.160-vatnim ojačevalnikom in globokotoncem. Notranjost je seveda odeta v reciklirane materiale, s čimer je poudarjena trajnost brez žrtvovanja razkošja.

Na krovu je preko 170 standardnih varnostnih funkcij, kot so aktivna pomoč pri vožnji, pomoč pri naletu v križišču in zaznavanje utrujenosti voznika. Podpira tudi posodobitve preko zraka, kar omogoča, da vozilo sčasoma dobi nove funkcije in izboljšave. Lastniki bodo lahko izkoristili program zvestobe Jeep Wave, ki ponuja 24-urno podporo in druge ugodnosti.

Žiga Kolman
foto: Jeep

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button