AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Jeep Magneto utira pot električni prihodnosti

Koncept električnega Jeepa je zasnovan na dvovratnem Wranglerju Rubicon in ima ročni menjalnik.

Legendarna ameriška terenska znamka Jeep predstavlja popolnoma električen koncept Magneto. Napoveduje prihodnost v kateri bo priključno hibridnem Wranglerju 4xe družbo delal čisto električen Wrangler.

Jeepa Magneto poganja en samcat elektromotor z močjo 209 kW (285 KM) in 370 Nm navora, kateremu energijo dovaja 70 kWh baterija. Le ta je razdeljena na štiri posamične segmente, nameščene na različnih koncih vozila, za boljšo razporeditev mase in posledično boljše sposobnosti na brezpotju. Takšen sistem Magneta do stotice požene v 6,8 sekundah, z enim polnjenjem pa bo mogoče prevoziti nekje 340 kilometrov.

Zelo neobičajen za električen avtomobil je Magnetov šeststopenjski ročni menjalnik, ki deluje podobno kot pri modelih z motorjem na notranje izgorevanje. Ob odmiku s stopalke za plin, se sklopka odklopi od sistema, elektromotor pa regenerira energijo. Sicer je najbolj možen scenarij za serijsko izvedenko, da bo uporabljala klasičen enostopenjski menjalnik, kot večina električarjev.

Jeep Wrangler Magneto je bil eden izmed štirih konceptov predstavljenih pred tradicionalnim velikonočnim Jeep Safarijem v puščavi Moab v Utahu, ki poteka med 27. marcem in 4. aprilom. Ostali trije koncepti so nekakšna mešanica modernega s tradicionalnim. Rdeče obarvana pošast je Jeep Gladiator Rubicon z V6 dizelskim motorjem, ob Magnetu je Jeepster Commando Beach, zasnovan na modelu C-101 iz leta 1968, katerega poganja 2-litrski turbo bencinski štirivaljnik s 340 KM. Zadnji je dvovratni Wrangler Orange Peelz, brez stranskih in zadnjega stekla, s povišanim Fox vzmetenjem in 3,6-litrskim V6 motorjem.

Žiga Kolman
foto: Jeep

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button