AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Jeep Avenger: najmanjši in povsem električen

Legendarna ameriška znamka terencev z novim križancem vstopa v električno dobo.

Jeep je odgrnil pregrinjala z novega, prvega povsem električnega avtomobila – Avenger. Že nekaj časa ga pričakujemo, saj smo videli prve dražilne fotografije in testne primerke, sedaj ponujajo prvi pravi vpogled v novinca B segmenta SUV-jev, preden doseže evropska tla v letu 2023.

Z Avengerjem bodo otvorili štirico povsem električnih Jeepov, sledila bosta še retro oblikovani Recon, premijska ladja Wagoneer S in četrti zaenkrat še neimenovani model. S takšno širitvijo električne ponudbe bodo okrepili elektrifikacijo podjetja, ki želi izdelati baterijsko-električno različico vsakega modela in z letom 2030, vsaj na stari celini, popolnoma presedlati na elektriko.

Uradno premiero bo novi Avenger doživel na pariškem avtomobilske salonu 17. oktobra, kar bo sovpadalo z razkritjem cen. Kar se tiče oblikovanja, se kompaktni Avenger spogleduje s tipičnimi potezami ostalih Jeepov, kot so denimo maska s sedmimi režami, škatlaste proporcije poudarjeni blatniki.

Ob prihodu bo imel “Maščevalec” veliko dela s konkurenco, ki že dobro zastopa trg kompaktnih SUV-jev. Med najzahtevnejšimi tekmeci bodo Kona Electric, Kia Soul EV in seveda sorodni modeli izpod Stellantisovega okrilja – Peugeot e-2008 ter Opel Mokka-e. Kot pričakovano, so se Jeepovi inženirji pri snovanju platforme obrnili k matičnem podjetju. Pod površjem bomo tako našli enako e-CMP arhitekturo kot pri prej omenjenih Peugeotu in Oplu, kar odpira možnost za vgradnjo tako izključno električnega pogona, kot klasičnih motorjev.

Električno gnani Avenger bo z enim polnjenjem baterije z zaenkrat neznano kapaciteto (zelo verjetno 50 kWh), prevozil 400 kilometrov, kar je 50 bolje od Peugeota, prav tako bo prvi avtomobil na tej platformi, ki bo poleg standardnega dvokolesnega, na voljo še s štirikolesnim pogonom. Podobno kot pri ostalih bo najvišja moč polnjenja znašala 100 kW, dovolj za povrnitev 80 odstotkov elektronov v 30 minutah.

Seveda bo v paleti tudi klasična bencinsko gnana različica, katero bo poganjala izpeljanka 1,2-litrskega prisilno polnjenega Puretech motorja, ki bo le malenkost vplival na videz, s spremembo odprte sprednje maske in manjše izpušne cevi na zadku. Kako so si zamislili notranjost še ne razkrivajo, a obljubljajo najnovejšo generacijo Uconnect programske opreme, le zasloni bodo nekoliko manjši od 12- in 10,3-palčnih enot iz večjega Wagoneerja.

Proizvodnja novega Jeepa Avenger bo stekla v kraju Tychy na poljskem, tako električnega, kot klasičnega. Čeprav novinec na prvi pogled zastopa enako mesto kot starajoči Renegade, bo po Jeepovih besedah v paleti uvrščen pod njim.

Žiga Kolman
foto: Jeep

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button