AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Je to najbolj prikupen policijski avto?

Mestni malček Citroën Ami se podaja v policijske vode.

Grški otoki poleg svoje privlačnosti kot fantastične turistične destinacije, vse bolj privabljajo avtomobilske proizvajalce pri preizkušanju trajnostnih projektov električne mobilnosti. Pred nekaj meseci so v sklopu vladnega programa policijo na otoku Astypalaia opremili z električnimi Volkswagni ID.3 in ID.4, tokrat so to vlogo prevzeli Francozi. Na otok Halki v Egejskem morju so poslali skupinico šestih električni vozil, med njimi se je znašel tudi prikupen in verjetno najpočasnejši policijski avtomobil, novi Ami.

V bistvu gre za dva primerka v floti, kjer jima bosta družbo delala še dva ë-C4 in en ë-Spacetourer, občinski uslužbenci pa bodo vozili ë-Jumpyja. Za začetek bodo ta vozila javnim uslužbencem na voljo v okviru 2-letnega najema, nato jih bo Citroën podaril za stalno uporabo. Celotna poteza uporabe električne flote sovpada s Halkijevim ciljem postati prvi grški ekološki otok.

Res je, Ami se ne zdi ravno najbolj primeren policijski avtomobil, saj z najvišjo hitrostjo 45 km/h ne boste ujeli niti nepridipravov na skuterjih, bo pa zaradi svojih kompaktnih mer zagotovo odličen za nadzor ozkih mestnih ulic Halkija – v širino meri le 1,39 in v višino 1,52 metra. Sicer ga poganjata mali 6 kilovatni elektromotor in 5,5 kWh litij-ionska baterija, 70 kilometrov dometa pa bo več kot zadoščalo za vsakodnevna otoška opravila.

Žiga Kolman
foto: Citroën

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button