AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Jaguar od leta 2025 le še električno

Rdeča nit preobrazbe podjetja JLR je elektrifikacija.

Nov generalni direktor združenja Jaguar Land Rover, Thierry Bolloré, je svetu predstavil odmevno novico, velike načrte za prihodnost z izstopajočo naslovnico, da bodo od leta 2025 dalje prodajali le še električne avtomobile. Vse to je del širšega plana »Reimagine«, v sklopu katerega bo britansko podjetje do leta 2039 doseglo ogljično nevtralnost.

Jaguarjevo preobrazbo v popolnoma električno podjetje bo vodila nova moderna platforma za celotno paleto prihajajočih modelov – čistokrvna električna arhitektura. Zaenkrat so podrobnosti o platformi zadržali zase, razkrili so le, da Bolloré zahteva le najboljše. Sicer pa oblikovalcem pušča proste roke za pripravo in oblikovanje najbolj dramatičnih dizajnov. Ko bo njihovo delo zaključeno, ga bodo združili s platformo. Sveža paleta Jaguarjev precej bolj kompaktna od trenutne ponudbe.

Prva velika žrtev bo prihajajoča zamenjava prestižnega XJ, ki ne bo sestavljal novega portfelja v 2025. Ker se ne sklada z njihovo ideologijo, so se odločili prekiniti razvoj projekta, kar je bila glede na količino vloženega truda zahtevna odločitev. Poznano ime bo kljub temu ostalo, z možnostjo uporabe v prihodnosti.

Druga polovica združenja, Land Rover, bo prejel par novih platform. Prva, MLA (Modular Longitudinal Architecture) bo služila kot osnova za elektrificirane motorje z notranjim izgorevanjem, druga z oznako EMA (Electric Modular Architecture) bo podpirala popolnoma električne pogonske sklope. V naslednjih petih letih bo luč sveta ugledalo šest električnih luksuznih SUV-jev treh Land Rover družin, Range Rover, Discovery in Defender. Čeprav bo Jaguarjeva ponudba zmanjšana, enake potrebe ne vidijo pri Land Roverju.

Po predvidevanjih JLR bo 60 odstotkov prodanih Land Roverjev do leta 2030 opremljenih z brezogljičnimi pogonskimi sklopi. Do takrat bo Jaguar izdeloval le še električne modele, veliko sredstev pa vlagajo tudi v tehnologijo gorivnih celic, prve prototipe na hibridni pogon bi lahko videli že v roku enega leta. Kaj Jaguarjeva električna renesansa pomeni za športne avtomobile prihodnosti ostaja neznanka, Bolloré pravi, da o tem razmišlja zelo previdno.

Žiga Kolman
foto: Jaguar

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button