AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Izjemen dosežek malega Zoeja

Ekipa Britancev je z malim električarjem prevozila rekordno razdaljo.

Renault Zoe preseneča z novim pozitivnim rezultatom za električna vozila, namreč z enim polnjenjem je ekipi britanskih voznikov uspelo doseči 765 kilometrov. 765,08 kilometrov, če smo natančni, kar se v šali rečeno pri dizelskih avtomobili prestavi šele iz polne črtice. Ampak električni avtomobili so pač drugačni in tudi 765 kilometrov je izjemen dosežek, sploh če upoštevamo tovarniško obljubljenih 395 kilometrov dometa iz 52 kWh baterije.

Tokratni Zoe rekord presega prejšnji najboljši rezultat 565 kilometrov, izveden v okolici Pariza leta 2018. Drugi veliki podvig je potekal v Thruxtonu, najhitrejši dirkaški stezi v Britaniji, kjer si absolutni rekord s časom 57,6 sekund lasti legendarni dirkač Damon Hill, za volanom Williamsa FW15C in s povprečno hitrostjo 237 km/h. V primeru Zoe je vse potekalo bistveno počasneje, električni malček pa je bil popolnoma standarden, z izjemo specifičnih Enso pnevmatik, prirejenih za električna vozila. Drugi primerek, obut v serijske pnevmatik je istočasno prevozil 684 kilometrov.

Čeprav je rekord omejen le na Zoeja, gre za največji preseg glede na uradno zabeležen domet (kar 94 odstotkov bolje) in verjetno za najbolj ekonomično številko doseženo v serijskem električnem avtomobilu. Primerek z Enso pnevmatikami je zabeležil porabo 6,79 kWh na 100 kilometrov, v toplem vremenu so dosegli še višjih 5,86 kWh/100 km.

Rekorden podvig se je raztezal čez dva dneva, volan so si izmenjevali nekdanji vozniki iz Mission Motorsport. Niso postavljali divjih časov, kajti povprečna hitrost med dvourno vožnjo je znašala okoli 32 km/h, najvišjih 37 km/h so dosegli pri spustih, kar je padlo na 27 km/h v rahlih vzponih. Za posamezen krog okoli steze so potrebovali sedem minut.

Žiga Kolman
foto: Mission Motorsport

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button