AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Izdelovalec iPhone mobilnih naprav se podaja v vode električnih vozil

Ne govorimo sicer o Applu, temveč tajvanskem dobavitelju Foxconn.

Kdor ni ravno najbolj tehnološko podkovan, verjetno še ni slišal za podjetje Foxconn, največjega dobaviteljev elektronike za iPhone. Pod okriljem skupine Hon Hai Technology Group, je tajvansko podjetje ugotovilo, da skoraj največji tržni delež pametnih telefonov ni dovolj in da si želijo preizkusiti v avtomobilizmu.

V sodelovanju z avtomobilskim podjetjem Yulon Motor Group so ustvarili novo znamko Foxtron in v manj kot letu dni razvoja, so svetu predstavili kar tri nove električne modele. Dva izmed njih sta avtomobila, SUV imenovan Model C in limuzinski Model E. Hitro je opazno na koga ciljajo… Oba modela sta zasnovana na odprti moderni platformi, ki lahko v prihodnje sprejme različne karoserijske oblike in velikosti baterij od 58 do 120 kWh.

Najzmogljivejša različica modela C bo zmogla z enim polnjenjem prevoziti 700 kilometrov, medtem ko lahko elektromotorji s 408 KM in 700 Nm navora, poskrbijo za prijeten pospešek do stotice v 3,8 sekundah. S svojimi 4,64 metri dolžine in 2,86 metra medosne razdalje omogoča sedežno razporeditev 5+2.

Obrnimo se še k premijski limuzini Model E, katero so začrtali kar pri znameniti italijanski oblikovalski hiši Pininfarina, ki s svojim zavidanja vrednim koeficientom zračnega upora 0,22 Cd uspe z enim polnjenjem doseči 750 kilometrov dometa. Poganjata jo 150 kW elektromotor spredaj in 400 kW enota zadaj, za skupen izkupiček 748 KM in poskok do stotice v samo 2,8 sekundah.

Ni vse v zmogljivosti pogonskega sklopa, saj oba modela ponujata ogromno napredne tehnologije, kot je prepoznavanje obraza za odpiranje vrat, pametna okna in številne druge posebnosti. Prav tako se lahko zadnji sedeži v Modelu C preoblikujejo v mobilno pisarno, da bodo lahko potniki vedno poslovno na tekočem.

Zadnje vozilo v novi zbirki Foxtrona ostaja Model T avtobus, z mogočno 400 kWh baterijo, a zaradi svoje aerodinamike opeke in velike mase, z enim polnjenjem prevozi le 249 kilometrov. Kdaj in če sploh bodo šli ti modeli v proizvodnje ostaja neznanka, čeprav Foxtron zagotavlja začetek prodaje Modela C na domačem trgu že leta 2023, preden začnejo s širjenjem na ostale trge. Na velike ambicije tajvanske znamke tudi cilj postati 25 milijardno podjetje v naslednjih petih letih.

Žiga Kolman
foto: Foxtron

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button