AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Inovativno sodelovanje Minija in oblikovalca Paula Smitha

Kot kaže je filozofija starega Colina Chapmana dosegla svet mode.

Svetovno znani modni oblikovalec Paul Smith je prvič svoj pečat na Miniju pustil leta 1997, ko je britanskega malčka okrasil z mavrično poslikavo s 84 črtami v kombinaciji 24 različnih barv, rezultat je kasneje pristal na številnih kosih oblačil, od majic, hlač do raznih modnih dodatkov.

Njegov najnovejši projekt je edinstven Mini z imenom Strip. Praktično je Smith oblikovalski oddelek Minija poprašal, »iz česa izdelane komponente« in »česa se lahko znebijo«, čeprav njihovo sodelovanje zaradi očitnih razlogov ni potekalo v živo, z izjemo dveh dogodkov. Rezultat je lahkoten prečiščen Mini Electric z ogromno masko in notranjostjo surovega videza.

Kabina je osrčje sprememb, saj so odstranili vso nepotrebno kramo, a vseeno izgleda izredno elegantno in retro-futuristično. Izpostavljene elemente, kot so recimo vijaki, povzdigujejo materiali v petih različnih odtenkih. Z gumbi nasičen moderen volan je nadomestil unikaten trikrak, informacijski sistem so zamenjali z nosilcem pametnega telefona, celo notranjost vrat je nadomestila kovinska mreža. Vse zelo enostavno, temačno in modno.

Smith se je pri kreiranju odločil za mnoge reciklirane in okolju prijazne materiale. Rjava površina na armaturni plošči in vratih je reciklirana pluta, usnja ni, tepihi so iz reciklirane gume. Stebrički in streha so gola kovina odeta le v modro kovinsko barvo – spominjalo naj bi na notranjost klasične obleke. Kaj menimo? Očem prijaznejše od standardnega električnega Minija?

Žiga Kolman
foto: Mini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button