AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Hyundai z novim velikim mejnikom

Korejci na norveškem le še električno.

Hyundaijev norveški oddelek je napovedal, da bodo z začetkom letošnjega leta na trgu nastopali s povsem električno ponudbo. Po osmih letih vztrajne rasti se je korejska znamka zavoljo napredne električne tehnologije, na norveškem trgu zasidrala precej visoko. Po predstavitvi revolucionarnega modela Ioniq leta 2016 se je njegova prodajna pot začela strmo vzpenjati.

Norveški trg se je kot vodilni na področju elektrifikacije izkazal za odlično popotnico za nadaljnji razvoj električnih avtomobilov. Električni Ioniq je hitro postal eden izmed najbolj priljubljenih in se je dobro prodajal vse do dobave zadnjega primerka tik pred lanskim božičem. Z letom 2018 so predstavili manjšo revolucijo v obliki modela Kona Electric, ki je z dolgim dosegom, razmeroma dostopno ceno in popularnega obliko križanca hitro postala hit. Na Norveškem je bilo po premieri oddanih kar 8.000 prednaročil, v zadnjih letih pa je električna Kona ostala med najbolj priljubljenimi avtomobili.

Drugo pomembno stopničko pri širjenju elektrifikacije predstavlja Ioniq 5, ki je luč sveta ugledal leta 2021 in od takrat tako na norveškem, kot na globalnih trgih požel ogromno slave. Kot njegova prednika ga definirajo zajeten domet, izjemno hitro polnjenje, prostornost, praktična zasnova in zanimivo oblikovanje. Ioniq 5 se je v lanskem letu uvrstil na peto mesto najbolje prodajanih avtomobilov na Norveškem. Leta 2020 so pri Hyundaiju sprejeli odločitev, da bodo tam prodajali samo priključno-hibridne in električne avtomobile, z letošnjim letom pa gredo s ponudbo zgolj električno gnanih modelov še korak dlje.

Hyundai je na norveškem trgu že prevzel pomembno vlogo na področju električnih vozil, kljub nedavni vzporedni prodaji avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem. Prehiteli sta ga le dve znamki, ki izdelujeta le električna vozila. Lani je Hyundaijev delež električnih avtomobilov na norveškem znašal 93 odstotkov, medtem ko so električni avtomobili v zadnjih letih vedno predstavljali več kot 90 odstotkov tamkajšnje prodaje. Med letoma 2020 in 2022 so na Norveškem dobavili 25 tisoč novih avtomobilov, od tega jih je bilo 92 odstotkov električnih. Kmalu bosta Hyundaijevo električno ofenzivo okrepila elegantni Ioniq 6 in druga generacija Kone Electric.

Žiga Kolman
foto: Hyundai, caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button