AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Hyundai razvija najhitrejši dirkalnik na vodik

Je prihodnost v baterijskih električarjih ali gorivnih celicah?

Trenutno je Hyundai ena izmed treh znamk, ki hkrati ponuja vozila z motorji na notranje izgorevanje, s pogonom na gorivne celice in priključne hibride ter ena izmed le dveh, poleg Honde, ki zraven prodaja še baterijske električne avtomobile. Vsak dan se vse več avtomobilskega govora vrti okoli elektrike, velikokrat pa se pojavi vprašanje izvedljivosti prehoda na gorivne celice, namesto uporabe baterij.

Čeprav je vodik najbolj pogost element v vesolju, transport in shranjevanje ter uporaba kot gorivo niso najbolj ekonomični, prav tako je omejena infrastruktura. Te pomanjkljivosti in ovire so resnične, vendar nimamo realnega vpogleda v možnost napredka ter izboljšav, saj razne institucije avtomobilske proizvajalce usmerjajo k izdelavi baterijskih električnih vozil.

Hyundai na premier, še ni obupal in izkorišča motoršport, kot platformo za izboljšanje tehnologije gorivnih celic. Južnokorejski proizvajalec v sodelovanju s podjetjem Forze Hydrogen Racing razvija vodikovo-električen dirkalnik, za promocijo FCEV (fuell cell electric vehicle) mobilnosti. S pomočjo 60 študentov nizozemske tehnološke univerze Delft, so izdelali zanimiv dirkalnik Forze IX. Ob zaključku projekta bi lahko zmogljiv hiperšportnik z dvema gorivnima celicama in 805 konji, z maksimalno hitrostjo 300 km/h postal najhitrejše vozilo svoje vrste. Njegova masa je odmerjena pri 1.496 kilogramih, zaradi štirikolesnega pogona se z lahkoto do stotice požene v manj kot treh sekundah.

Hyundai ima znanje in sredstva, da lahko napreduje v tehnologiji gorivnih celic, če se s tem strinjamo ali ne. Le na ta način bodo vozila na vodikov pogon napredovala in morda prepričala odgovorne institucije k dodatni podpori.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button