AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Hyundai N Vision 74 postaja resničnost

Futuristični koncept bo v omejenem številu zapeljal na ceste.

Korejski avtomobilski gigant je pred dvema letoma presenetil s premiero fantastičnega koncepta N Vision 74, ki združuje nostalgično oblikovanje in najmodernejšo tehnologijo v dirkaški preobleki. Zaradi neverjetnega navala povpraševanj, so se pri Hyundaiju dejansko odločili, da bodo koncept prevedli v serijski avtomobil. Na nedavnem investitorskem srečanju se je N Vision 74 skrival med prihajajočimi športnimi modeli, kar potrjuje pričakovanja.

Kaj natančneje lahko pričakujemo od različice pripravljene za serijsko proizvodnjo je trenutno še povsem neznanka. Po poročanju južnokorejskih medijev naj bi N Vision 74 na ceste zapeljal že do konca leta 2026, medtem ko naj bi bila proizvodnja omejena na samo 200 primerkov. Po besedah korejskega proizvajalca sta njihovega novega kupeja navdahnila legendarna DeLorean in Pony Coupe, izpod rok oblikovalca Giorgetta Giugiara, sedaj sta postala idejna osnova za moderno reinkarnacijo N Vision 74. Pri Hyundaiju so se vrnili v prihodnost in ustvarili moderno različico Ponyja z naprednim pogonom.

Hyundai N Vision 74 je retro športnik z zmogljivim hibridnim pogonom, ki za razliko od klasičnega hibrida, združuje električni sklop z vodikovo gorivno celico. Baterija na krovu s kapaciteto 62,4 kWh je opremljena z 800-voltno arhitekturo, vodikova gorivna celica pa je najbolj napreden Hyundaijev izdelek do zdaj, saj tehta le 4,2 kilograme in jo je mogoče napolniti v petih minutah. Moč se preko para elektromotorjev prenaša na zadnji kolesi, k boljši odzivnosti in natančnem nadzoru pripomore sistem vektoringa navora. Sodelovanje dveh virov energije skrbi za boljše hlajenje pogona, obenem lahko delujeta povsem neodvisno, kadar pa združita moči, se razvije maksimalnih 500 kW (680 KM) in 900 Nm navora. Kolikšna sta masa vozila in pospešek do stotice še ni znano, a zagotovo koncept N Vision 74 ni počasna reč.

Oblikovalski slog koncepta se s svojimi potezami poklanja originalnem Giugiarovem delu, popeg tega pa so osnovno silhueto okrepili z dirkaško aerodinamiko – širokimi blatniki, velikim zadnjim krilcem, globokim difuzorjem, zašiljenim nosom in aerodinamičnimi platišči. Futuristična zasnova N Vision 74 odraža spoštovanje do predanosti in strasti, ki sta bili vloženi v koncept Pony Coupe, pravijo v Hyundaijevem oblikovalskem oddelku. Maloserijska proizvodnja N Vision 74 bo za seboj potegnila tudi zasoljeno ceno, ki naj bi se za posamezno enoto gibala okoli 300 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button