AvtomobilizemNovice

Hyundai Ioniq 5 N se bo podal na Pikes Peak

VIDEO: Na znameniti vrh se bo podal v segmentu električnih SUV-jev in križancev!

Tik pred iztekom šolskega leta bo znameniti ameriški Pikes Peak gostil že 102. vzpon Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC), ki je v zadnjih letih gostil kar nekaj velikih imen v svetu električnih vozil. Posebnost letošnjega leta je zagotovo udeležba Hyundaija s svojim Ioniq 5 N modelom.

Korejci se na ameriški vrh odpravljajo z dvema voziloma s Paulom Dallenbachom in Ronom Zarasom za volanom. Prvi velja za ikono Pikes Peaka, saj je v letu 1993 postavil takratni rekord vzpona in v domači vitrini hrani kar 13 zlatih medalj.

Hyundai Ioniq 5 N uteleša sodobno dirkalno zmogljivost v segmentu električnih serijskih vozil in je bil razvit in optimiziran na dirkališču Nürburgring Nordschleife. Odlikuje ga tehnologija iz WRC-ja, močno izboljšan sistem za uravnavanje temperature baterije in še kopica naprednih tehnoloških rešitev. Ker je bil serijski avtomobil tako podvržen strogemu testiranju so bile za obe vozili, ki se podajata na Pikes Peak, izvedene zgolj manjše posodobitve, ki so del zahtev organizatorjev znamenitega vzpona.

Zato so pri Hyundaiju zamenjali voznikovo sedlo s sedežem Recaro Pro Racer SPA Hans, varnostni pasovi so bili modificirani in so skladni s šesttočkovnim sistemom Sabelt HANS, vgrajena je bila varnostna kletka in seveda sistem za gašenje požara, medtem ko je bila zadnja klop odstranjena. V vseh drugih pogledih je Ioniq 5 N, ki ga pripravljajo za Pikes Peak, pravzaprav serijski Ioniq 5 N s 448 kW (601 KM) moči in 84 kWh zajetno litij-ionsko baterijo. Avtomobil do kilometrske stotice z mesta pospeši v 3,25 sekunde in ne upeha do elektronsko omejenih 260 km/h.

Blaž Likovič
foto: Hyundai

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button