AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Hyundai Ioniq 5 N navdušil legendarnega DK Tsuchiya

Posnetek prikazuje neverjetno dinamičnost revolucionarnega električnega športnika.

Električni športni avtomobili še vedno ne dosegajo enakega nivoja užitkov za volanom kot tisti z motorji z notranjim izgorevanjem, kljub svojim vratolomnim pospeškom in neverjetni odzivnosti električnega pogona. Pristne navdušence še vedno privlačita zvok motorja, občutek menjave prestav in nasploh igriva dinamika. Tega problema električnih avtomobilov so se najbolje lotili pri Hyundaijevem športnem oddelku N, z izdelavo Ioniq 5 N, kateremu je zlato zvezdico namenil tudi legendarni drifter DK Tsuchiya.

Hyundaijeva znamka N ima kratko, vendar uspešno zgodovino v motošportu, vključno z več osvojenimi prvenstvi v reliju. Na podlagi teh izkušenj se podajajo na področje elektrifikacije, začenši z Ioniq 5 N, ki temelji na platformi E-GMP, odlični popotnici za razvoj visokozmogljivih električnih vozil. Ioniq 5 N predstavlja tehnološki vrh v podjetju in služi kot platforma za uvajanje naprednih tehnologij, ki bodo s časom prešle tudi na ostale modele. Kot večina športnih avtomobilov, so tudi pri Ioniq 5 N sledili trem ključnim principom – odlične zmogljivosti v zavojih, sposobnost kljubovanja dirkališč in vsakodnevna uporabnost.

Za doseg teh stebrov zmogljivosti, je korejski električar prejel različne izboljšave, vključno z okrepljeno strukturo karoserije, pogonskimi osmi in posebej uglašenim krmilnim sistemom. Te izboljšave zagotavljajo izboljšano vodljivost, odzivnost in občutek krmiljenja, kar vozniku zagotavlja večjo samozavest ter nadzor. Vozilo je opremljeno tudi z inovativnimi tehnologijami za izboljšanje zmogljivosti. Par elektromotorjev zagotavlja skupno moč 650 KM, dvostopenjski pretvornik pa zagotavlja večjo energetsko učinkovitost. Na krovu so številni posebni sistemi, denimo N Grin Boost, ki zagotavlja kratko povečanje moči za maksimalen pospešek in N Launch Control, ki ponuja različne stopnje oprijema za optimalen pospešek do stotice v 3,4 sekundah. Za lažje delovanje v težkih dirkaških pogojih so močno izboljšali sistem toplotnega, ki skrbi za manjše izgube moči ob segrevanju.

Ioniq 5 N skriva veliko zanimivih, nikoli prej uporabljenih tehnologij v električnih avtomobilih, ki skeptikom približajo izkušnjo klasičnih pogonov. N e-shift recimo simulira občutek prestavljanja motorja z notranjim zgorevanjem, kar zagotavlja interaktivno doživetje vožnje, medtem ko N Active Sound + izboljša občutek z ustvarjanjem zvočnih učinkov, simulacijo zvokov motorja, kot pri tradicionalnih športnih avtomobilih.

Vse te novitete in dinamične rešitve je za volanom preizkusil tudi najodmevnejši japonski drift dirkač Keiichi Tsuchiya, ki je pohvalil vodljivost. Najbolj je bil navdušen nad skrivanjem mase, saj je menil, da vozilo tehta med 1.800 in 1.900 kilogrami, čeprav je dejanska masa v območju 2,2 tone. Prav tako je z Ioniq 5 N kot za šalo drsel skozi zavoje, česar prej pri električnih športnih avtomobilih nismo bili vajeni. Njegovo mojstrsko vihtenje volana si lahko ogledate na spodnjem posnetku.

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button