AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Hyundai in Kia z naprednim univerzalnim pogonom koles

Inovativna rešitev pogona nudi boljši prostorski izkoristek in številne aplilacije.

Družbi Hyundai in Kia sta na tehnološkem dnevu v Seulu v Koreji predstavili univerzalni sistem pogona na kolesa, imenovan Uni Wheel. Inovativni sistem pogona koles integrira ključne komponente v pesto kolesa, s čimer ustvarja paradigmatski premik v zasnovi prihodnjih naprav mobilnosti, zlasti pri električnih vozilih.

Edinstvena struktura Uni Wheel prestavlja reduktor v pesto kolesa, kar omogoča konfiguracijo z ravnim podom v električnih vozilih. Takšna zasnova zmanjšuje dolžino pogonskih gredi, s čimer se v primerjavi z običajnimi pogonskimi sistemi sprosti precej notranjega prostora. Povečan prostor omogoča izdelavo namenskih vozil in drugih izdelkov sodobne mobilnosti, prilagojenih za različne potrebe.

Sistem uporablja konfiguracijo planetnih zobnikov za povečano učinkovitost in vzdržljivost. Večvodilni mehanizem Uni Wheel omogoča širok razpon gibanja vzmetenja, kar nudi izjemno udobje pri vožnji. Visoko redukcijsko razmerje sistema zagotavlja velik izhodni navor, kar omogoča uporabo kompaktnejšega elektromotorja in neodvisnega krmiljenja štirih učinkovitih električnih pogonskih enot ter napreden vektoring navora.

Učinkovitost in prostorska varčnost sistema Uni Wheel se ne nanašata le na vozila. Z zmanjšanjem velikosti elektromotorja brez vpliva na zmogljivosti in premestitvijo sestavnih delov v pesto kolesa, se v karoseriji vozila ustvari dodaten prostor. Ta se lahko uporabi za dodaten tovor ali preoblikovanje notranje razporeditve za pripravo na dobo samodejne vožnje.

Poleg avtomobilov se lahko Uni Wheel uporablja tudi za pogon ostalih naprav, kot so invalidski vozički, kolesa in dostavni roboti, pri čemer se lahko prilagodi kolesom velikosti od 4 do 25 palcev. Podjetji Hyundai Motor in Kia sta že prijavili in registrirali več povezanih patentov. Trenutno izvajajo neprestane testi zanesljivosti, učinkovitosti in trajnosti, ki bodo privedli do napredovanja tovrstnih tehnologij.

Žiga Kolman
foto: Hyundai, Kia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button