AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Hondina mobilnost prihodnosti

Japonski proizvajalec vozil je v Milanu predstavil svojo vizijo trajnostne mobilnosti.

Honda na milanskem tednu oblikovanja utrjuje svojo zavezanost trajnostnemu pristopu, saj poleg modernega skuterja SH125i Vetro razkriva tudi konceptni avtomobil SUSTAINA-C in konceptno motorno kolo Pocket. Konceptna trojica prikazuje prizadevanja za zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida z uporabo inovativnih materialov in oblikovalske estetike.

Konecpt SUSTAINA-C, ki je bil premierno razkrit že na letošnjem japonskem sejmu mobilnosti, napoveduje prihodnost, v kateri je družba osvobojena omejenih virov. Karoserijski paneli so izdelani iz reciklirane akrilne smole, pridobljene iz rabljenih zadnjih luči, zaradi česar zunanjih delov ni treba barvati. Ta pristop bi lahko emisije med proizvodnjo zmanjšal za do 45 odstotkov, nebarvani zaključek pa ponuja edinstveno estetiko. Model, razstavljen v Milanu, ima učinek črnega in belega marmorja, dosežen s posebnim postopkom oblikovanja.

Poleg presenetljivega videza so plošče odporne proti razpokam in vremenskim vplivom, pri čemer je njihova degradacija zaradi sončne svetlobe minimalna. Prosojna lastnost akrilne smole omogoča izdelavo zadnjih vrat, ki delujejo kot zaslon pametnega telefona in prikazujejo preprosto besedilo ali slike za komunikacijo z drugimi udeleženci v prometu. Hondino partnerstvo s podjetjem Mitsubishi Chemical omogoča recikliranje izrabljenih delov vozil v gradne plošče, kar ponazarja pristop krožne vrednostne verige k uporabi virov.

Skuter SH125i Vetro je delo oddelka Honda Italia Industriale in prikazuje strenje k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida v Evropi. Njegovi polprosojni, nepobarvani zeleni sestavni elementi zmanjšajo emisije za 9,5 odstotkov v primerjavi s standardnimi motocikli. Nov material, ki je bil razvit v sodelovanju s podjetjem Honda Motor na Japonskem, nadomešča tradicionalno plastiko ABS in prispeva k elegantnemu, enotnemu slogu karoserije. SH125i Vetro prav tako izpolnjuje stroge emisijske cilje EURO5+.

Hondina pobuda Triple Action to Zero zajema ogljično nevtralnost, čisto energijo in kroženje virov. Podjetje želi vzpostaviti kroženje virov med vozili in uporabiti do 100 odstotkov trajnostnih materialov. Na milanskem tednu oblikovanja ima Hondina stojnica na razstavi Garden of Ideas na sejmu Vanity Fair Italia zunanje stene z ogledali, ki se zlijejo z zgodovinsko okolico. V notranjosti si lahko obiskovalci ogledajo razstavljene modele in se seznanijo s proizvodnim procesom, ki poudarja Hondino pot k trajnosti in ogljični nevtralnosti do leta 2050.

Žiga Kolman
foto: Honda

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button