AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Honda predstavlja nov električni dvojec: e:NP1 in e:NS1

Honda predstavlja dva nova električna modela za kitajsko, na vidiku je tudi evropska specifikacija.

Na kitajskem se bodo v naslednjih nekaj letih vozili z dvema novima Hondinima električnima modeloma e:NP1 in e:NS1, napovedana modela pa bi lahko v prihodnje služila tudi kot osnova za evropsko usmerjen model. Prodaja obeh modelov, klasičnega SUV-ja e:NP1 in športno nastrojenega e:NS1, bo na kitajskem stekla predvidoma spomladi 2022.

Honda je že v začetku letošnjega leta razkrila električni SUV koncept e:Concept, s katerim so nakazali prihajajoče smernice japonske znamke, enak slog so sedaj uporabili tudi pi skoraj serijsko pripravljenih modelih. Ta dva sta sicer prejela dodaten par vrat zadaj, vendar videz maske, tanjših žarometov in postavnega sprednjega odbijača ostaja. Celotna silhueta obeh modelov je praktično identična konceptu, ohranili so še zadnjo vzdolžno osvetlitev, čeprav je element nekoliko širši. Zanimivo sodobno oblikovanje zaključujejo sorodno oblikovana večkraka platišča, vendar z 18-palci premera za palec pomanjšana.

Kljub močno podobnosti s konceptom sta zunanji vzvratni kameri odstopili mesto konvencionalnima ogledaloma. Uradne fotografije nekaj malega kukajo v samo notranjost dveh novincev, kjer bomo našli digitalne merilnike in ogromen 15-palčni informacijski zaslon na sredini armaturne plošče.

Pod okovjem sta oba modela mehanski identična, zasnovana na novi e:N arhitekturi platforme F – namenska električna platforma za kompaktne modele s sprednjim pogonom. Natančnejši uradni podatki o samem pogonu so skopi, obljubljajo le 500 kilometrov dometa po kitajski homologaciji, a smo nekaj več izvedeli zaradi pobeglih informacij kitajskega ministrstva za industrijo in tehnologijo. Razkrito je bilo, da bo e:NS1 na voljo s 180 ali 201 KM elektromotorjem in da je najvišja hitrost pri obeh omejena na 150 km/h. Kapaciteta baterijskega sklopa naj bi znašala 68.8 kWh. Kako zanesljivi so ti podatki bomo izvedeli čez čas, tako kot morebiten prihod evropski obarvanih različic.

Žiga Kolman
foto: Honda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button