AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Honda predstavlja električne modele prihodnosti

Novo električno serijo 0 bo krasil svež logotip.

Honda je na sejmu potrošniške elektronike CES predstavila novo globalno serijo električnih vozil Honda 0, ki bo zagon doživela leta 2026. V novo električno dobo so zajadrali s premiero dveh konceptov, Saloon in Space-Hub, ki se ponašata z naprednima platformama, tehnologijami naslednje generacije, sistemi, ki izhajajo iz Hondinega strokovnega znanja na področju robotike in trajnostnimi materiali.

Space-Hub, ki je bil razvit v okviru teme »zboljšanje vsakdanjega življenja ljudi«, ponuja prilagodljivo in prostorno kabino, njegov namen pa je povezati ljudi ter služiti kot središče za različne potnike. Koncept Saloon je čisto nasprotje, saj gre za športnika s kupejevskimi vrati in osredotočenostjo na voznika. Ob prehodu na realen model bo postal športnik v vrhu ponudbe z zmogljivim pogonskim sklopom in razmeroma prostorno notranjosti za takšno vrsto avtomobila.

Honda serije 0 predstavlja odmik od običajnih trendov električnih vozil, saj se osredotoča na tri temeljna načela: Thin, Light, and Wise. Vključuje posebno »tanko« platformo električnih vozil za izboljšane aerodinamične lastnosti in programsko opredeljene sisteme za mobilnost. Serija uvaja napredke na področju oblikovanja, samodejne vožnje, povezanih tehnologij, zmogljivosti in učinkovitosti baterij. Novi logotip s črko H, ki je namenjen izključno električnim vozilom naslednje generacije, simbolizira Hondino zavezanost zgodovinski preobrazbi in nenehnemu prizadevanju za inovacije. Serija bo prodajno pot začela v Severni Ameriki leta 2026, nato pa ji bodo sledile predstavitve v drugih regijah.

Cilj oblikovalske filozofije Art of Resonance je uskladiti okolje, družbo in uporabnike s trajnostnimi materiali in čustvenim oblikovanjem. Vgrajeni bodo napredni sistemi za pomoč vozniku (ADAS) in funkcije samodejne vožnje iz sistema Honda SENSING Elite, pri čemer bo sistem AD naslednje generacije osredotočen na varnost, usmerjeno v človeka.

Honda razvija izvirni operacijski sistem za modele Honda serije 0, ki vključuje umetno inteligenco za učenje uporabniških preferenc in izboljšanje uporabniške izkušnje. Poudarjeni so napredna aerodinamika, športna vozna izkušnja in baterija visoke gostote z možnostjo hitrega polnjenja (10-15 minut od 15 do 80 odstotkov zmogljivosti). Družba želi s tehnologijo nadzora baterijskega sistema zmanjšati degradacijo baterije na manj kot 10 odstotkov v desetih letih uporabe.

Žiga Kolman
foto: Honda

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button