AvtomobilizemNovice

Hispano Suiza Maguari HS1 GTS v serijski obliki s 1.200 konji

Švicarsko podjetje Hispano Suiza, predstavlja svoj pogled na desetvaljni hiperšportni avtomobil moderne dobe.

Ime Hispano Suiza se je v zgodovino zapisalo z vrsto prestižnih predvojnih avtomobilov, med najbolj znanimi vozniki je bil tudi veleum Albert Einstein. Dandanes se za pravice izdelave vozil s tem imenom borita dve podjetji, prvega Hispano Suiza Carmen smo že spoznali, sedaj svojo vizijo visoko zmogljivega hiperšportnika predstavljajo še pri drugi.

Spoznajmo Hispano Suiza Maguari HS1 GTS, več desetletno delo nekdanjega Audijevega oblikovalca Erwina Leo Himmel, ki je svoje zamisli prvič predstavil že na Ženevskem salonu leta 2010. 12 let kasneje je koncept končno začel dobivati serijsko podobo, z enako elegantno silhueto, vendar z moderniziranim agresivnejšim oblikovalskim jezikom, ki se prične že z ošiljenim nosom z zajetno masko in tankima žarometoma.

S strani ga definirajo globoke zračne reže, pomembne za hlajenje sredinsko nameščenega motorja in par digitaliziranih vzvratnih ogledal. Monotonost razbijejo sprednji pokrov, streha in zadnje pokrivalo motorja v srebrni barvi, na zadku pa najdemo še vzdolžen svetilni element, velik difuzor in štiri oglate izpušne cevi.

Za pogon divje kreacije skrbi 5,5-litrski V10 bencinski motor podprt z dvema turbopuhaloma, ki lahko ustvari kar 1.200 konjskih moči pri 8.400 vrtljajih na minuto in maksimalnih 1.100 Nm navora. Originalen koncept je uporabljal agregat izpeljan iz Lamborghinijevega 5,2-litrskega desetvaljnika, zato gre pri serijski različici pričakovati prenovljeno različico italijanskega stroja, a s povečano prostornino.

Vsa ustvarjena moč se preko sedemstopenjskega samodejnega menjalnika z obvolanskima prestavnima ročicama, prenaša na zadnji kolesni par in kljub pomanjkanju oprijema sprednjih koles, se bo pospešek do stotice odvil v 2,8 sekundah, medtem ko je najvišja hitrost elektronsko omejena na 360 km/h, čeprav ustvarjalci menijo, da je brez blokade izvedljivih 400 km/h.

Za varno zaustavitev švicarskega projektila bodo poskrbele zajetne karbon-keramične zavore in široke oprijemljive pnevmatike, kar bo Maguari HS1 GTS vsekakor potreboval, namreč kljub aluminijasti zasnovi in izdatni uporabi ogljikovih vlaken, na tehtnici pokaže 1.890 kilogramov, precej več od konkurenčnih hiperšportnikov. Cene Hispano Suiza še ne želi razkriti, bodo pa omogočali skoraj neskončno presonalizacijo po kupčevih željah, z najkakovostnejšimi materiali, kar jih lahko kupimo. Vsaj tako pravijo, temu bo verjetno primerna tudi zasoljena cena v sedemmestnih številkah.

Žiga Kolman
foto: Hispano Suiza Automobilmanufaktur

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button