AvtomobilizemNovice

Hibridni Ford Puma in Fiesta tudi s samodejnim menjalnikom

Blago-hibridni Fiesta in Puma s pomladjo prejemata sedemstopenjski samodejni menjalnik.

Ford širi ponudbo svojih malčkov Fiesta in Puma, z izbiro novega sedemstopenjskega dvosklopčnega samodejnega menjalnika pri modelih z litrskim turbo bencinskim trivlaljnikom in blago-hibridno pomočjo.

Vgradnja samodejnega menjalnika je prinesla mnoge izboljšave, pri Pumi s šibkejšo 125 KM konfiguracijo je za 4 odstotke boljše pospeševanje v primerjavi z litrskim trivaljnikom brez hibridnega sistema, močnejša s 155 KM potrebuje za doseg stotice 0,2 sekunde manj. V športnem voznem načinu menjalnik zadrži nižjo prestavo, pri večji obremenitvi lahko bliskovito hitro prestavi tri prestave nižje, kar bo olajšalo prehitevanje. Voznik se lahko s pretikanjem poigra z obvolanskima ročicama.

Naloga novega dvosklopčnega menjalnika ni le izboljšanje zmogljivosti, pri obeh modelih so za 5 odstotkov zmanjšani izpusti ogljikovega dioksida, nižja poraba pa bo prijaznejša do denarnice. Nov menjalnik je Fordu omogočil povečanje tehnoloških dobrin, oba modela sedaj podpirata adaptivni tempomat s funkcijo »stop and go«, kar pomeni, da avtomobil spremlja hitrost prometa, samodejno zavira in pospešuje. V gneči se lahko popolnoma zaustavi in nato nadaljuje z vožnjo.

Velika verjetnost je, da bo Fordov nov hibridni pogonski sklop s samodejnim menjalnikom nadomestil obstoječi avtomatski izvedenki Pume in Fieste brez električne asistence. Tako bi celotna pleta, z izjemo strupenih ST, postala elektrificirana.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button