AvtomobilizemNovice

GT4 RS: Najmočnejši, najhitrejši, najboljši Cayman vseh časov

Porschejev GT oddelek ponovno navdušuje z vrhunskim receptom za sanje vsakega bencinskega privrženca.

Brez dvoma najboljša nemška znamka predstavlja novo vrhunsko dirkaško igračko, ki končne odgovarja na večletno vprašanje, kakšna bi izgledala divja RS različica manjšega modela s sredinsko nameščenim motorjem. Če smo mislili, da Cayman GT4 že skoraj dosega točko perfekcije, je Porsche sam presegel vsa pričakovanja s prihodom nabrušenega RS, v katerem združujejo motor iz 911 GT3 in dirkaško nastrojeno podvozje.

Ključni elementi najnovejšega produkta Porschejevega motošportnega oddelka GT so, več moči, več potika k tlom in popolno uravnovešena šasija. Bistvo vsega pa se zagotovo skriva v osrčju najmanjšega RS-a, govorimo seveda o 4-litrskem atmosferskem šestvaljnem bokserju, sposojenem pri večjem bratu 911 GT3. Čeprav je nekoliko zadržan, še vedno ponuja zavidljivih 500 konjskih moči in 450 Nm navora, obenem se zvrti vse do 9.000 vrtljajev na minuto, kar posledično prinaša nepopisno zvočno spremljavo.

Nora mašinerija je povezana izključno s sedemstpenjskim PDK dvosklopčnim samodejnim menjalnikom za bliskovito pretikanje prestav. Skupaj v kombinaciji s programom za natančen štart »launch control« se lahko GT4 RS do stotice požene v 3,4 sekundah, kar pol sekunde hitreje od običajnega GT4 s samodejnim menjalnikom. Najvišja hitrost je odmerjena pri 315 km/h.

Kot vsi Porschejevi RS modeli, tudi Cayman ni pobegnil preplavi ogljikovih vlaken, iz tega materiala so izdelali sprednji pokrov prtljažnega prostora, oddušnika na sprednjih blatnikih, zračne zajeme na boku vozila in velik zadnji spojler. Skupaj z lažjimi talnimi oblogami, pomanjkanjem zvočne izolacije in tanjšimi stekli so uspeli za 35 kilogramov zmanjšati maso v primerjavi s primerljivim GT4, na končnih 1.415 kilogramov.

Izboljšana aerodinamika pa ne prinaša le več dirkaškega stila, temveč poskrbi za več potiska k tlom in posledično povečan oprijem ter hitrejše čase na stezi. V standardni konfiguraciji RS proizvede 10 odstotkov več potiska k tlom, ta številka v Performance načinu zraste na kar 60 odstotkov. K temu močno pripomore tudi 30 mm znižano podvoze in natančno speljani zračni tokovi na dnu vozila. RS med drugim sedi na preurejenem vzmetenju z novimi vzmetmi, blažilniki in dodatnimi ojačitvami.

Vse te malenkostne, a izredno pomembne inženirske izboljšave pomenijo, da lahko GT4 RS z zelenim peklom (Nordschleife) opravi v bliskovitem času 7:04.51, kar je 23,6 sekund hitreje od običajnega Caymana GT4.

Med dobro poznanimi dodatki bo paket Weissach, ki prinaša še veliko več karbonskih površin in izpušne zaključke ter varnostno kletko iz titana. V notranjosti je več Race-Tex oblazinjenja podobnega alkantari, zunaj pa so nova kovana 20-palčna platišča – z ekstra doplačilom so na voljo tudi magnezijeva platišča.

Prve dostave vrhunskega Caymana GT4 RS pričakujemo že v marcu prihodnje leto, za takšno dirkaško igračko pa bo potrebno odšteti najmanj 155 tisočakov. Resnično primerno slovo, preden se zgodi neizogibno – prestop na električno energijo.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button