AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Globalna premiera: podaljšani Volkswagen ID. Buzz s sedmimi sedeži

Volkswagen se z večjim ID. Buzz vrača v ZDA in Kanado.

Ikona med električnimi vozili, ID. Buzz, se z novo podaljšano različico poleg pričakovanega nastopa na evropskih tleh, vrača na ceste severne Amerike, kjer se v sklopu Volkswagen Bus festivala predstavil najprej, nato bo v zaključnih dnevih junija svojo turo nadaljeval v domači Nemčiji.

Čeprav smo se na stari celini veselili vsake generacije Volkswagnovega kombija, so se z generacijo T4 poslovili iz trga v ZDA in Kanadi pred 20 leti, kjer sicer ostaja še vedno veliko kultno navdušenje, predvsem lahko ob obalah Kalifornije ter Floride večkrat opazimo prve tri generacije Bullija – T1, T2 in T3. Čakanja je konec, saj se sodobna reinkarnacija legendarnega kombija vrača onkraj Atlantika in to v podaljšani sedemsedežni različici, ki se poleg dodatne prostornosti pohvali še z izboljšanim pogonom v primerjavi s standardnim modelom.

V dolžino je ID. Buzz LWB zrasel na 4.962 mm in s sedemsedežno razporeditvijo predstavlja idealno izbiro za severnoameriški trg. Dodatno prostornost so pridobili s podaljšanjem medosne razdalje za 250 mm, kar prinaša tudi prtljažnik z največ 2.469-litri volumna. Pod površjem je nameščena nova večja baterija z uporabno kapaciteto 85 kWh, za pogon zadnjih koles pa bo skrbel nov elektromotor z 210 kW (286 KM). Pospešek do stotice se odvije v samo 7,9 sekundah, najvišja hitrost je zrasla na 160 km/h, vendar to še zdaleč ni vse, saj bodo prihodnje leto predstavili poskočno štirikolesni gnano različico GTX z 250 kW (339 KM), ki 100 km/h doseže v 6,4 sekundah.

Povečani ID. Buzz se poleg nadgradenj pogona in večje prostornosti pohvali še s standardnim projicirnim zaslonom, izboljšanim operacijskim sistemom ter parkiranjem na daljavo prek pametnega telefona. Velika posebnost je ogromno panoramsko okno v slogu znamenitega Samba Bus iz 50. let prejšnjega stoletja, ki je s površino 1,5 kvadratnega metra največje stekleno okno izdelano pri Volkswagnu. Prilagodljivemu panoramskemu steklu lahko s pomočjo drsnika ali glasovnega upravljanja spreminjamo prosojnost. Različice namenjene severnoameriškim kupcem bodo serijsko opremljene še z ventiliranimi sedeži in osvetljenim logotipom na sprednjem delu. Prodaja ID. Buzz LWB bo stekla v začetku leta 2024, izdelava bo potekala izključno v tovarni komercialnih vozil v Hannovru.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button