AvtomobilizemNovice

Garažni aero kit za 14-odstotni prihranek pri porabi

VIDEO: Bizarna predelava za boj priti draginji.

Podražitvam pogonskih goriv smo priča vsi stanovalci v Evropi in Severni Ameriki in vsak posameznik se skuša znajti po svoje. Seveda so tu tudi domači garažni mojstri, ki s poznavanjem teorije kljubujejo višjim cenam na bencinskih črpalkah. Bolj požrešen kot je vaš avtomobil, višji so prihranki v primeru izboljšanja vožnje in/ali aerodinamike. In prav slednje se je lotil zanimiv Youtube uporabnik Think flight.

Sled vrtinčenja zraka za svojo Subaru Imprezo Wagon je poraba goriva višja kot bi bila sicer. Po vzoru letal oziroma modelu teoretične vodne kaplje, ki velja za aerodinamično najbolj čisto obliko, je na svoj avtomobil namestil enostaven a precej bizaren dodatek – nekakšen letalski rep, ki to ni. Vse s ciljem razbiti vrtinčenje zraka za vozilom in s tem zmanjšati upor.

Rezultat? Dosegel je skoraj 14-odstotni prihranek, ki ga je eksperimentalno dokazal s testnimi vožnjami. Več v zgornjem videu, kjer sta nazorno pojasnjeni tako teoretična kot praktična plat te precej izstopajoče spremembe. Bi jo vi namestili na vaš avtomobil?

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button