AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnost

Fordova nagrada prihodnosti za koncept samovozečega taksija …

… za osebe z ovirano mobilnostjo

Potovanje z avtom ali javnim prometom je lahko velik izziv za osebe z omejeno mobilnostjo. V Veliki Britaniji odrasli s posebnimi potrebami vsako leto opravijo kar 26 odstotkov manj potovanj od oseb, ki se lahko neovirano gibajo. Zdaj je Calum Gambrill, študent oddelka za oblikovanje izdelkov in industrijsko oblikovanje na Univerzi Ravensbourne v Londonu, razvil rešitev, ki bi lahko gibalno oviranim in starejšim osebam za vožnje po mestu zagotovila prevoz z dostopnim samovozečim taksijem.

Koncept ‘Embark’ je osvojil ‘Fordovo nagrado za oblikovanje’, ki je del ‘Nagrad za nove oblikovalce 2021’ (New Designers 2021 Awards) – največje prireditve za diplomante oblikovanja v Veliki Britaniji. Ford je v opisu natečaja za podelitev nagrad študente izzval, naj se konceptnih avtonomnih vozil lotijo z osredotočenostjo na uporabnika in si zamislijo uporabniške izkušnje, ki bodo upoštevale notranjost, osvetlitev, dostopnost in razvedrilo.

‘Embark’ je zasnovan kot dostopna in vključujoča taksi služba, ki uporablja posebno aplikacijo in floto električnih samovozečih vozil. Uporabnik z aplikacijo prikliče vozilo in vstopi s pomočjo rampe na stranskih vratih. S povezavo Wi-Fi ‘na krovu’ lahko potniki med vožnjo dostopajo do interneta in poslušajo glasbo. Za izračun najučinkovitejših poti in iskanje razpoložljivih parkirišč bo vozilo povezano tudi z drugimi avtonomnimi vozili. Plačilo storitve bi bilo na kilometer ali z mesečno naročnino.

Za svojo zmagovalno študijo Gambrill prejme 1000 funtov (1160 EUR) za pomoč pri razvoju svoje poklicne poti in dva meseca mentorstva oblikovalcev v oddelku D-Ford. V sodniški žiriji so bili poleg Leenartsa in Raghavacharijeve tudi Betsy Fields-Smith, direktorica IDEO, in James McLachlan, urednik Car Design News.

Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila koncept notranje opreme Olivie Goldsmith, ki vključuje interaktivno armaturno ploščo, razpoloženjsko osvetlitev in sedeže, ki se svetijo v temi, ter ‘mehurčkasti’ sedež Lili Chen, ki se prilagodi vsaki obliki človeškega telesa, da zmanjša utrujenost in poveča udobje. Druge rešitve so vključevale notranjosti, ki uporabljajo etične in reciklirane materiale, poudarjajo duševno zdravje in dobro počutje ter so interaktivne in ponujajo občutek zabave in igrivosti.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button