AvtomobilizemNovice

Fordov visokotehnološki center v Nemčiji

Ford je danes odprl Center za električna vozila v Kölnu.

Ford je svojo zgodovinsko tovarno v kraju Niehl na območju Kölna, ki so jo ustanovili leta 1930, preoblikoval v sklopu naložbe v vrednosti dobrih 1,85 milijarde evrov, ki predstavlja veliko zaupanje v kvalificirana delovna mesta v nemški proizvodnji in prihodnost avtomobilske proizvodnje v Evropi.

Obrat, ki je zasnovan za visoko učinkovitost, je na 125 hektarjih površine opremljen s povsem novo proizvodno linijo, montažo baterij ter najsodobnejšimi orodji in avtomatizacijskimi sistemi, kar omogoča letno proizvodno zmogljivost več kot 250.000 električnih vozil. Po uspešnih modelih Mustang Mach-E, E-Transit in F-150 Lightning je Ford nedavno predstavil svoj četrti globalni električni avto, električni Explorer, ki bo prvo električno vozilo, izdelano v Kölnu, sledil pa mu bo električni športni ‘crossover’.

Kölnski center za električna vozila bo prvi Fordov ogljično nevtralni obrat za sestavljanje vozil na svetu in podpira zavezo podjetja, da do leta 2035 doseže ogljično nevtralnost v celotnem evropskem odtisu svojih obratov, logistike in neposrednih dobaviteljev.

Nemški zvezni kancler Olaf Scholz je dejal: “Fordov center za električna vozila predstavlja svež začetek in je največja naložba v zgodovini Fordovega podjetja v Kölnu. To je dobra novica za Köln, za avtomobilsko industrijo v Nemčiji, za e-mobilnost in za novo obdobje.”

Odprtje kölnskega centra za električna vozila je najnovejše poglavje v dolgi zgodovini Fordove tovarne v Kölnu, ki je v središču evropske avtomobilske industrije že od leta 1930. Med legendarnimi vozili, ki so jih izdelovali v tem obratu, so Ford Model A, Taunus, Capri, Granada in Fiesta. Že več kot 90 let sodi Fordova tovarna v Kölnu, v kateri so izdelali več kot 18 milijonov avtov, med najučinkovitejše Fordove obrate po svetu in je omogočila svobodno mobilnost milijonom Evropejcev različnih generacij.

Jedro kölnskega centra za električna vozila predstavljajo digitalne izboljšave, ki povezujejo stroje, vozila in delavce. Uvajanje strojev, ki se sami učijo, avtonomnih transportnih sistemov in upravljanja velikih količin podatkov v realnem času je sestavni del povečanja učinkovitosti proizvodnih procesov, ki se sčasoma izboljšujejo in zagotavljajo visoko kakovost.

Za doseganje ogljične nevtralnosti bo Ford z namestitvijo novih postopkov, strojev in tehnologij zmanjšal porabo energije in emisije v tovarni. Vsa električna energija in zemeljski plin, potrebna za delovanje obrata, sta ogljično nevtralna in temeljita na 100-odstotno certificirano obnovljivi električni energiji in biometanu. Toplota, potrebna za ogrevanje objekta in procesov, je ogljično nevtralna, saj bo lokalni dobavitelj energije v imenu družbe Ford izravnal ustrezne emisije obrata za sestavljanje. Toploto proizvajata zunanja toplarna in sežigalnica odpadkov, Fordu pa se zagotavlja prek namenskega parnega omrežja.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button