AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnost

Ford za večjo varnost kolesarjev in pešcev

Novi sistem Exit Warning opozarja na nevarno odpiranje vrat v prometu.

Zaradi vse večje vloge dostavnih vozil v mestih in s tem povezanih tveganj, kot so trčenja kolesarjev ali motoristov v vrata, je Ford v povsem novem Transitu Custom uvedel inovativno tehnologijo opozarjanja na izstop iz vozila. Namen te tehnologije je povečati varnost v cestnem prometu, zlasti za voznike dostavnih vozil, ki se v času velikega povpraševanja, kot je božič, soočajo z izzivom premikanja po prometnih urbanih ulicah.

Opozorilo na izstop uporablja radar in zunanje senzorje za prepoznavanje potencialnih trkov z mimoidočimi udeleženci v prometu, ob odpiranju vrat. V takšnih primerih se aktivirajo indikatorji z LED osvetlitvijo na vratnih ogledalih, na armaturni plošči pa se prikaže opozorilo. Sistem deluje selektivno in se aktivira le, ko drugi udeleženci v prometu presežejo hitrost 7 km/h, v nujnih primerih pa ga je mogoče ročno preklicati. Tovrstni pripomoček bo precej prispeval k varnosti, kajti samo na Otoku letno beležijo preko 500 poškodovanih oseb, ker so jim vrata vozil prekinila pot.

Varnostna funkcija deluje na obeh straneh vozila in obravnava scenarije, v katerih vozniki ali potniki izstopajo s sovoznikove strani, ob upoštevanju pešcev in kolesarjev na pločniku ali vzporednih kolesarskih stezah. Tehnologija ni omejena le na Transita Custom, temveč je na voljo tudi v povsem novem večnamenskem modelu Tourneo Custom, v prihodnosti pa se načrtuje širitev ponudbe v električnem križancu Explorer in novi generaciji Mustanga. Opozorilo na izstopanje je v skladu z varnostnimi zahtevami neodvisnih organov, kot je Euro NCAP, in prispeva k zavezanosti povečane varnosti v prometu.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button