AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Ford z dvema novima fleksibilnima električnima platformama

Ford vztrajno načrtuje elektrifikacijo vozil.

Pri modrem ovalu so napovedali razvoj dveh novih fleksibilnih avtomobilskih arhitektur. Prva s konfiguracijo zadnjega ali štirikolesnega pogona bo osnova za prihajajoče kompaktne ter velike avtomobile. Sem spadajo dvo in trivrstni SUV-ji, enoprostorci in manjši poltovornjaki. Druga baterijska električna platforma bo podlaga za novo generacijo velikih pick-upov in terenskih vozil.

Na Fordovi predstavitvi je podrobnosti novih načrtov predstavil Hau Thai-Tang, produktni in operativni vodja. Uradno je potrdil dve novi modularni platformi, druga bo pomembnejša za ameriški trg, prva pa bo začetnica za razvoj modelov po evropskem okusu, namreč želje strank niso povsod enake, zato se spreminja tudi arhitektura baterijskih električnih vozil. Nova evropsko bolj primerna RWD/AWD platforma bo obrodila celo generacijo novih velikoserijskih avtomobilov, ki pa bodo po besedah Thai-Tanga kljub deljenju komponent in tehnologije, med seboj različni ter ponujali posebne vozne užitke.

Ford je pri razvoju električnih platform že sklenil sodelovanje z Volkswagnom in Rivianom, kako sveži načrti vplivajo na obstoječe razlagajo takole: »V Evropi je sodelovati z Volkswagnom pri arhitekturi majhnih in srednje velikih BEV-jev veliko bolj smiselno. Navsezadnje nas je načrt One Ford naučil, da čeprav svetovni obseg prinaša inženirsko učinkovitost, na koncu lokalni obseg prinaša znatne prihranke pri materialnih stroških. Tukaj je to pametnejša igra.«

Izključili niso prihoda električarjev z lastno platformo na evropski trg, a je zaradi povezave z Volkswagnom to malo verjetno. Pri partnerstvu z Rivianom pa se osredotočajo predvsem na pridobivanje novih perspektiv s strani agilnega zagonskega podjetja. Celotna najnovejša napoved modrega ovala je del nove Ford+ strategije, osredotočene na programski in podatkovni pristop k razvoju ter lastništvu vozil. Blue Oval Intelligence je nov tehnološki sklop, ki zajema programsko opremo, oblakovno omrežje, električno arhitekturo, razporejanje energije in vso strojno opremo. Na tem področju bodo znanje črpali iz sodelovanja z Googlom.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button