AvtomobilizemNovice

Ford F-150 Raptor R: Težko pričakovan odgovor na Dodge Ram TRX

Novi Raptor R predstavlja najzmogljivejšo obliko popularnega poltovornjaka F-150 do sedaj.

Najbolj popularen poltovornjak severne Amerike je naposled prejel najagresivnejšo različico v zgodovini, ki se bo postavila po robu prav tako divjega Dodge Ram TRX. Običajna izvedenka Raptor ostaja, dodatek črke pa R je ustvaril razpuščeno terensko zver z mogočnim motorjem, katero je že mogoče natočiti, vendar le v ZDA.

Trenutno se F-150 predstavlja v 14. generaciji in že standardni obliki nikakor ni šibak poltovornjak, za razliko od večine evropskih ponudb, a ker zmogljivosti nikoli ni dovolj, so leta 2010 pri modrem ovalu prvič predstavili nabrušeno izvedenko z imenom Raptor. Od takrat naprej so pri vsakem sledečem modelu stopnjevali moči in terenske sposobnosti, kar je pripeljalo do najbolj ekstremnega Raptorja R.

Pod ogromnim pokrovom motorja standardnega Raptorja rohni 3,5-litrski turbobencinski V6, prvič predstavljen v superšportnem Fordu GT, pri Raptoru R pa so ubrali nekoliko bolj tradicionalno pot z V8 strojem. Natančneje gre za 5,2-litrsko enoto podprto s kompresorjem, ki ustvari kar 700 KM in 868 Nm navora – takšen agregat smo spoznali v najnovejšem Mustangu Shelby GT500.

Ker gre v tem primeru terensko vozilo, so motor optimizirali za lažje kljubovanje brezpotju, saj ponuja več navora pri nižjih vrtljajih. Kakšne so številke zmogljivosti še ne razkrivajo, vendar bo Raptor R z lahkoto pometel s 5,2 sekundnim pospeškom do stotice, kolikor zmore šibkejši brat. Za prenos moči na vsa štiri kolesa ponovno skrbi 10-stopensjki samodejni menjalnik. Sicer močnejši motor ni edina prednost R-a, kajti Fordovi inženirji so ga opremili še z večjim oljnim koritom in izboljšanim hlajenjem vitalnih delov, denimo zračni sistem lahko zadiha s 66 odstotkov večjo kapaciteto.

Večji številki navora bosta lažje kljubovala sprednja pogonska os iz močnejše aluminijaste strukture in okrepljena pogonska gred. Kot se za nov osmevaljni motor spodobi, so ga povezali z unikatnim izpušnim sistemom z aktivno loputo s štirimi načini delovanja – Normal, Quiet, Sport in Baja. Sedaj pa vzmetenje, ki je pri Raptorju R še posebej zanimivo, saj je opremljen s pettočkovnim vpetjem in elektronsko nastavljivi FOX blažilniki, ki ponujajo 330 mm hoda spredaj ter 358 mm zadaj, skupaj s 37-palčnimi pnevmatikami je od tal oddaljen 332 mm.

Ultimativnega Rapotrja R bomo od povprečja ločili po oranžnih grafikah s poudarjeno črko R in agresivnih dodatkih karoserije, v notranjosti pa se ponaša z Recaro športnimi sedeži, elementi iz ogljikovih vlaken ter novimi grafikami digitalnega okolja.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button