AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Ford F-150 Lightning v policijski preobleki

Tudi policijske sile se vse bolj elektrificirajo.

To je najnovejši član ameriškega organa pregona, ki sliši na polno ime Ford f-150 Lightning Pro Special Service Vehicle, kar na kratko pomeni policijsko preobražen poltovornjak, vendar na osnovi prvega Fordovega električnega F-150.

Kot se je že izkazalo, so lahko vozila na električen pogon precej bolj primerna za policijska opravila v mestnem okolju, saj ponujajo bliskovite pospeške in neslišno vožnjo. V primeru poltovornjaka pa vse skupaj razširi še velik prostor za namestitev različne opreme za nujne primere in možnost koriščenja električne energije za napajanje osvetlitve ali električnega orodja na kraju nesreče.

Ford policiji že 70 let zagotavlja vozila primerna opravljanje nalog, trenutno imajo v oddelku Pro preko 12 tisoč strank iz policijskih uprav iz celotnih združenih držav, zato njihova flota prekaša vso ostalo prodajo policijskih vozil. Zato so tudi pri izdelavi prvega električnega policijskega pickupa Ford F-150 Lightning Pro SSV, sledili ustaljenim procesom predelave s poudarkom na uporabnosti in enostavnem vzdrževanju.

Sedeži so recimo oblečeni v odpornejšo tkanino z okrepljenimi stranicami, namestili so nosilce za vso pomembno komunikacijsko opremo, naslona sprednjih sedežev sta zaščitena z jekleno ploščo, na voljo je različna signalna osvetlitev in še veliko drugega. Sicer so ostala področja, kot je digitalno okolje z dvema 12-palčnima zaslonoma, ostala nespremenjena, prav tako se pod površjem skriva zmogljiv električni pogon z največ 580 KM in 1.050 Nm navora, dovolj za doseg stotice v manj kot 4 sekundah in vleko 4.500 kilogramskega bremena.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button