AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Ford Capri se vrača, vendar predvsem z imenom!

VIDEO: Pri modrem ovalu so obudili legendarno ime v električni izvedbi.

Legenda je nazaj! Tako je »vrnitev« Fordove ikone 1970-ih in 1980-ih predstavil prav tako zvezdniški Eric Cantona, muhasti napadalec Manchester Uniteda v 1990-ih. Ford Capri je bil s svojo fastback kupejevsko podobo nekakšen »muscle car« Evrope, saj je imel prste vmes pri njegovi liniji prav stvarnik še večje Fordove ikone po imenu Mustang. Caprija so v treh generacijah izdelovali med letoma 1968 in 1986 ter zaradi dobrih prodajnih številk velja za enega najbolj uspešnih modelov modrega ovala na Starem kontinentu. Tokrat se vrača, vendar kot kupejevski križanec z električnim pogonom.

 

Vendarle pa imata izvirnik in električar v prihodu nekaj skupnega – oba so oziroma bodo sestavljali v nemškem Kölnu. Pri pripravi platforme se je Ford zopet obrnil na svojega evropskega partnerja Volkwagen, kjer so »odstopili« svojo namensko MEB arhitekturo, na katero so nato pri modrem ovali preslikali električni pogon nedavno predstavljenega Explorerja. Podoba tako nekako spominja na kupejevsko oblikovan VW ID.5

 

Novi Capri dimenzijsko šteje 4,63 m v dolžino ter 1,9 m v širino, medtem ko medosje meri 2,76 metra. Volumen prtljažnega prostora znaša 627 litrov oziroma 1.510 v kolikor položite zadnjo klop.

Glede pogona sta na voljo dve opciji. Osnovna združuje litij-ionsko NMC baterijo s kapaciteto 77 kWh ter e-motor na zadnji osi z 210 kW in 545 Nm navora, različica z dvema e-motorjema, štirikolesnim pogonom in sistemsko zmogljivostjo 250 kW pa energijo črpa iz baterije s kapaciteto 79 kWh. Prvo je možno polniti s 135 kW, drugo s 185 kW. Najvišja hitrost obeh izvedenk je 180 km/h, pri čemer Ford obljublja avtonomijo več kot 600 kilometrov.

 

Več tehnikalij in cenik pri Fordu še niso razkrili, so pa tako po ukinitvi proizvodnje Focusa le-to vrzel hitro zapolnili in glede na znano in preizkušeno tehnologijo lahko uradno premiero vozila pričakujemo v nekaj mesecih.

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button