AvtomobilizemNovice

Fisker je hitro vstal od mrtvih …

… in se prav tako hitro tja tudi vrnil, vsaj delno.

Zgodba o ameriškem avtomobilskem podjetju Fisker, ki ga je v letu 2007 ustanovil danski poslovnež Henrik Fisker, se bere kot drama s kar nekaj vzponi in padci. Njihov najbolj opevan model je bil Karma, pravzaprav prvi serijski luksuzni priključni hibrid na svetu, katerega luč sveta so napovedovali velikokrat, a ga vedno znova prestavili in naposled po dveh letih zamude tudi dostavili prvim kupcem.

Podjetje je prejelo več kot 529 milijonov dolarjev javnih in zasebnih investicij, vendar na koncu od 2.450 izdelanih vozil prodalo le okoli dva tisoč le-teh in se z veliko luknjo na bančnem računu podalo v stečaj.

Nekaj sonca na obzorju je zasijalo v letu 2014, ko so se v igro vmešali kitajski investitorji z enakimi glavnimi igralci v podjetju. Minulo leto so izdelali kar 10.000 primerkov električnega križanca Ocean, od katerih so le polovico dostavili kupcem in si pred vstopom v 2024 pridelali 450 milijonov dolarjev izgube – ter posledično zopet razglasili bankrot. Ta zaenkrat še ne pomeni popolne ustavitve delovanja, temveč le zamrznitev poplačila dolgov, ki pa se iz dneva v dan kopičijo, zato prihodnost ne navdaja z optimizmom.

Blaž Likovič
foto: Fisker

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button