AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Fantastična Kia EV9 gre naslednje leto v proizvodnjo

Odlična novica s korejskega polotoka, leta 2023 prihaja serijska Kia EV9.

Se še spomnite divjega Kiinega koncepta EV9 izpred lanskega leta? Škatlast SUV, ki deluje kot prestižna različica Soula EV, s prihodnjim letom dobiva serijsko obliko. Večji brat izjemnega novega EV6 je del Kiine obsežne strategije izdelave dveh novih električnih modelov do leta 2027, saj želijo na stari celini z letom 2035 postati izključno električna znamka.

Žal zaenkrat o fantastičnem EV9 nimamo nobenih podrobnejših podatkov, le da bodo za osnovo uporabili enako E-GMP platformo kot pri EV6 in sorodnem Hyundaiju Ioniq 5. Glede na to, da ta dva avtomobila nosita največ 77,4 kWh baterijo in zmoreta z enim polnjenjem prevoziti blizu 528 kilometrov, lahko pričakujemo podobne številke tudi pri EV9. Povem verjetno bodo preneseni pogonski sklopi. Trenutno najzmogljivejši ponuja 585 KM in 740 Nm navora, dovolj za poskok do stotice v manj kot štirih sekundah.

Bistveno vprašanje pri EV9 je, kaj vse bo iz koncepta dejansko prešlo na serijsko različico. Namreč navdušujoč futurističen avtomobil na fotografijah je opremljen z mnogimi, večinoma konceptnimi elementi, kot so »samomorilna« vrata (kot pri Rolls-Royce), zložljive strešne nosilce, solarne panele, kamere namesto vzvratnih ogledal in še mnogo drugega. Da ne govorimo o notranjosti, z zajetnim 27-palčnim zaslonom in vesoljskim volanom.

Skoraj vse našteto lahko črtamo, saj bi bila sicer cena končnega EV9 bistveno previsoka, se pa pričakuje šest ali sedemsedežna razporeditev, kar bo novega križanca med SUV-jem in enoprosotrcem umestilo nad bolj dinamičnega EV6.

Žiga Kolman
foto: Kia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button