AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnost

Euro NCAP preveril asistenco na avtocesti

Nissan Qashqai in VW ID.5 z odliko, preostala dvojica rahlo nižje na lestvici.

Da se pri združenju Euro NCAP ne bi zgolj zaletavali, so nedavno lansirane štiri primerke vozil povabili na avtocestno druženje. Vse z namenom natančnega seciranja umetne inteligence, ki bdi nad delno samodejno vožnjo na tovrstnem cestišču. Vendarle, povsem brez trkanja vseeno ni šlo …

Pri Euro NCAP so na preverjanje avtocestnih zmogljivosti asistenčnih sistemov povabili Jaguarja I-Pace, Volkswagna ID.5, Polestarja 2 in Nissana Qashqai. Preverjanje je zajemalo nekaj realističnih scenarijev, ki jih povprečni voznik na hitri cesti ali avtocesti popolnoma mogoče doživi. Pri tem je bil poudarek na izsiljevanju prednosti, »skoku« pred vozilo, pomoči pri izogibanju trčenju ter nenazadnje tudi pomoč pri neizogibnem trku in ustavljanju po tem.

Med omenjeno četverico je najvišje izstopal Nissan Qashqai, ki je dosegel kar 93 odstotkov vseh možnih točk. Ob polni opremljenosti s ProPILOT tehnologijo je to nekakšen skoraj etalon za izvrstno uravnoteženost med pomočjo vozniku in prekomernemu zanašanju na elektroniko. Skoraj tako odlično se je odrezal tudi VW ID.5, električni SUV z enako platformo kot ID.3 in ID.4. Obe testirani vozili sta prejeli oceno zelo dobro.

Polestar 2 je bil na tretjem mestu z oceno dobro, saj kljub nadgradnji sistema v različico P1.8 ni dosegel standardov ID.5 in Qashqaija. Z oceno zadovoljivo se je na zadnje četrto mesto uvrstil sicer najstarejši testnež Jaguar I-Pace, ki je po drugi strani prikazal kako hitro napreduje tehnologija.

Blaž Likovič
foto: NCAP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button