AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Estrema Fulminea: Italijanski električni hiperšportnik z 2.040 konji

Pininfarina Battista bo kmalu prejela domačega konkurenta.

Pozdravimo novega (še enega) električnega hiperšportnika Estrema Fulminea, z omejeno številko proizvodnje, štirikolesnim pogonom in preko 1.500 kW (2.040) KM. Hm, le kje smo že slišali podobno? Fulminea je produkt novopečenega italijanskega podjetja Automobili Estrema, ki naj bi prve kupce razveselil že v drugi polovici leta 2023.

Torej, kaj loči Fulminea od ostalih več milijonskih izjemno zmogljivih električarjev, kot so Lotus Evija, Rimac C_Two in Pininfarina Battista? Estrema obljublja uporabo kombinacije »solid-state« trdnih litij-ionskih baterij, dostavljenih s strani podjetja Avesta Battery Energy Engineering in tehnološko naprednih ultrakondenzatorjev za skupno kapaciteto 100 kWh. Maksimalen domet po merjenju WLTP naj bi znašal kar 520 kilometrov. Pomembno je poudariti, da zaenkrat še noben proizvajalec ni na trg postavil baterijsko-električnega vozila z napredno solid-state baterijo.

Če bo Estremi podvig uspel, bodo dokaj kompakten baterijski sklop namestili v ohišje iz ogljikovih kompozitov za sedežema, medtem ko bodo ultrakondenzatorji nameščeni na sprednji osi, za najboljši izkoristek regenerativnega zaviranja. Prednost združenja dveh inovativnih tehnologij bo precej niza masa avtomobila, približno 1.500 kilogramov in bliskovito polnjenje baterije. Estrema sicer obljublja pospešek do 320 km/h v manj kot 10 sekundah in izdelavo 61 primerkov.

Žiga Kolman
foto: Automobili Estrema

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button