AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Enyaq je postal trajnostni dirkalnik

Enyaq RS Race je kar 318 kilogramov lažji od serijskega brata.

Škoda Motorsport razkriva popolnoma električni konceptni dirkalbik Enyaq RS Race, ki prikazuje zavezanost znamke k inovacijam, trajnosti in dirkaški zapuščini. Dirkaški Enyaq temelji na serijskemu Coupé RS, in se ponaša s pomembnim napredkom pri uporabi materialov in izdelavi. Enyaq RS Race je pilotni projekt, katerega cilj je vključiti najsodobnejše tehnologije in okolju prijazne materiale v prihodnje serijske modele ter poudariti trajnostni razvoj motošporta.

Eden glavnih poudarkov modela Enyaq RS Race je zmanjšana masa, ki je bila dosežena z obsežno uporabo biokompozitnih materialov. Deli razviti v sodelovanju s podjetjem Bcomp, vsebujejo lanena vlakna, ki zagotavljajo enako togost kot ogljikova, hkrati pa so lažja in okolju prijaznejša. Biokompoziti so uporabljeni v karoseriji, kot so odbijači, blatniki, streha in zadnje krilo, ter v notranjih sestavnih delih, od armaturne do vratnih plošč. Uporaba trajnostnega materiala je zmanjšala maso avtomobila za 316 kilogramov v primerjavi s serijskim modelom, kar prispeva k večji zmogljivosti in izkoristku goriva. K zmanjšanju mase poskrbi tudi uporaba polikarbonatnih oken in zamenjava standardne panoramske strehe s ploščo iz biokompozita.

Škoda je model Enyaq RS Race zasnovala tako, da ustreza vozni dinamiki uspešne Fabie RS Rally2. Šasija avtomobila je širša in nižja od serijske, s spremenjenimi blažilniki, vzmetmi in odbijači za boljšo stabilnost ter aerodinamiko. Aerodinamični paket prinaša veliko zadnje krilce, optimizirano streho in preoblikovan hladilni sistem. Ti elementi povečujejo potisk k tlom in zmanjšujejo turbulenco ter izboljšujejo vozne lastnosti pri visokih hitrostih.

Področje varnosti v Enyaqu RS Race krepijo standardne relijaške rešitve, kot so varnostna kletka iz krom-molibdenovega jekla, dirkaški sedeži Atech s šesttočkovnimi varnostnimi pasovi in samodejni gasilni sistem. Poleg tega vizualni elementi, kot je zatemnjena osvetlitev, skupaj s preoblikovano masko odlikujejo videz koncepta. Avtomobil ohranja enak električni pogonski sklop kot Enyaq Coupé RS, z dvema motorjema s skupno močjo 250 kW in baterijo s kapaciteti 82 kWh. Zaradi manjše mase pa dirkalni Enyaq do stotice požene v manj kot petih sekundah in doseže največjo hitrost 180 km/h.

V notranjosti se Enyaq RS Race zgleduje po Fabii RS Rally2, saj ima nov dirkaški volan, spremenjen informacijsko-zabavni sistem in novo nadzorno ploščo. Edinstvena značilnost je vrhunski zvočni sistem Havas, ki okrepi zvočno izkušnjo motošporta in med vožnjo poskrbi za vznemirljivo glasbeno spremljavo.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button