AvtomobilizemNovice

Enkratna Huayra z ročnim menjalnikom

Huayra Epitome predstavlja vrhunec izdelave po meri.

Pri Paganiju so ponovno ustvarjali. Skoraj umetniško italijansko avtomobilsko podjetje je izdelalo novo mojstrovino, pod katero so se podpisali v oddelku Grandi Complicazioni, kjer izpolnjujejo najzahtevnejše projekte. Edinstveni hiperšportnik prikazuje Paganijevo predanost premikanju meja prestiža, inovacij in prilagajanja. Huayra Epitome je vrhunec trenutne tehnologije, skrbno prilagojene viziji stranke.

Huayra Epitome je rezultat intenzivnega sodelovanja s kupcem, ki je želel povzdigniti Huayro do vrhunskega izraza. Naročnikova vizija je bila ustvariti avtomobil, ki bi bil zgled elegance in izboljšane zmogljivosti. Sodleovanje je pomenilo obsežne devetmesečne razprave s Horacio Paganijem in njegovo ekipo, ki so vodile do oblikovanja koncepta, nato je sledilo deset mesecev natančnega dela. Kot pojasnjuje Lorenzo Kerkoc, vodja oddelka Grandi Complicazioni, je bil proces hkrati zahteven in spodbuden, saj sta ga vodila natančna vizija naročnika ter strast ekipe do inovacij.

Srce Huayre Epitome predstavlja 6-litrski V12 s podporo dveh turbopolnilnikov, izdelan pri AMG-ju. Zagotavlja impresivno moč 864 KM pri 6.000 vrtljajih na minuto in kar 1.100 Nm navora. Velika posebnost primerka Epitome je, da gre za prvo Huayro opremljeno z ročnim menjalnikom, kar še dodatno krepi pristen mehanski občutek med vožnjo. Sedemstopenjski prečni menjalnik Xtrac zagotavlja učinkovit prenos moči, pri čemer mu pomagata elektronsko nadzorovan diferencial in dirkaško prilagojena pogonska gred.

Tehnološke inovacije segajo tudi v sistem vzmetenja, ki je zasnovan za zmanjševanje nagibanja in posledično izboljšuje nadzor nad vozilom. Nov sistem aktivnega vzmetenja vključuje gumb “super soft” za povečano udobje na zvihranih cestah, ki se nad 150 km/h vrne v normalne nastavitve. Lahek izpušni sistem iz titana z dodatnimi neposrednimi izpušnimi odprtinami za večjo pritisno silo ustvarja vrhunsko zvočno simfonijo. Po meri izdelana platišča iz kovanih aluminijevih zlitin, obuta v pnevmatike Pirelli P Zero Trofeo R, zagotavljajo optimalen oprijem.

Elegantno zasnovana Huayra Epitome premore številne po meri izdelane elemente, značilne za projekte oddelka Grandi Complicazioni. Edinstveni so recimo sprednji in zadnji odbijač, sprednja maska z osvetlitvijo ter inovativen sistem za odvajanje zraka iz kolesnih lokov. Na zahtevo naročnika po povečanem potisku k tlom je bil oblikovan nov sprednji odbijač z integriranim razdelilnikom in izboljšanim pretokom zraka do hladilnika.

Zasnova zadka predstavlja aerodinamični profil, po zgledu dirkalnega modela Huayra R in je namenjen uravnoteženju avtomobila v vseh voznih razmerah. Aerodinamični pokrov za zadnje luči zmanjšuje upor zračnega toka, podaljšuje laminarno mejno plast in daje avtomobilu agresiven, a eleganten videz. Huayra Epitome predstavlja vrhunec Paganijeve tehnološke in oblikovalske spretnosti. Edinstveni hiperšportnik je zgled najvišjih standardov zmogljivosti, elegance in izdelave po meri.

Žiga Kolman
foto: Pagani

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button