AvtomobilizemNovice

En avtomobil, dve zgodbi: Zagato AGTZ Twin Tail

VIDEO: Italijanski poklon legendarnemu dirkalniku Alpine A220

V letu 1969 se je zgodilo precej odmevnih dogodkov, recimo prvi testni polet slavnega Concorda, prav nič pa ni zaostaja pester avtomobilski šport. Nekje na obrobju vse štirikolesne smetane je svojo premiero doživel nov dirkalnik francoske ekipe Alpine z oznako A220, ki sicer ni prinesel zajetne bere lovorik, vseeno pa je postal nekakšen kultni voz. Vse zaradi spremembe zadka med letoma 1968 in 1969, in prav temu dogodku so se sedaj poklonili pri Zagatu.

Alpine A220 je svojo pot pričel kot A210, dvosedežni dirkalnik s kratkim zadkom in temelji v tistih prvih Alpinovih dirkalnih vozilih iz serije M60. A210 je bil prirejen dirkalnik za vzdržljivostne dirke in je med letoma 1966 in 1969 večkrat zapeljal na slovito francosko stezo. V letu 1968 je FIA nekoliko spremenila merila in omejila moč preko največje dovoljene prostornine agregata. Ta je pri prototipih znašala tri litre, pri športnih vozilih pa pet litrov. To so pri Alpinu izkoristili in svetu predstavili A220 s preoblikovanim daljšim zadkom, katerega funkcija je bila izboljšati aerodinamično stabilnost vozila pri višjih hitrostih. Kljub vsem prizadevanjem, da bi se francoska ekipa potegovala za zmago na Le Mans 1969, saj so na pisto postavili kar 11 vozil, jim to naposled ni uspelo. Edini, ki je preizkušnjo končal je bil dirkalnik A210 z litrskim agregatom.

To A220 k sreči ni postavilo na smetišče športne avtomobilske zgodovine, temveč je Alpine preusmerilo v nekaj drugega. Vozilo oziroma njegov zadek so skrajšali za približno 300 milimetrov, mu vstavili nastavljive aerodinamične elemente in ga pripravili za tekmovanja na krajših dirkah. Pravzaprav je bil tako korenite preobrazbe deležen le en dirkalnik od osmih, in prav ta je dosegel precej dobre rezultate na raznih vzponih in kratkih tekmovanjih. Od osmih vozil so jih pri življenju ohranili štiri, k sreči tudi ta popolnoma modificirani A220 s številko 1713 – in prav ta je navdih za AGTZ Twin Tail.

Da bi kultni francoski dirkalnik obudili, so pri Zagatu združili moči s podjetjema Alpine in La Squadra. Slednji domuje na Poljskem in velja za relativno močan salon za trženje znamk kot so Ferrari, Pagani, Koenigsegg in Bugatti. Kakorkoli, pri celotnem projektu bodo sestavili le 19 primerkov in prav vsak bo edinstven ter krojen po merah kupca. Baziral bo na aktualnem A110 sodobnem športniku, vključno s pogonsko tehniko, vendar bo imel tako kot svoj izvirnik možnost namestitve daljšega Twin Tail zadka. Seveda je videz vozila vendarle precej spremenjen, da bi kar se da dobro odseval dirkaške korenine kultnega A220.

Drugih podatkov razen cenika, ki se prične pri 650 tisočakih, dejansko nimamo. Tudi notranjosti vozila niso naznanili, zato bomo morali počakati, da luč sveta ugleda prvi primerek.

Blaž Likovič
foto: Zagato

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button