AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Elemental RP1 EV: Električna dirkaška igračka

Elemental v drugo z vrhunskim električno gnanim lahkotnim dirkaškim modelom.

Govorice o cestno legalni dirkaški igrački Elemental RP1 so v zadnjih nekaj letih čisto potihnile in zaton je padel eden izmed najboljših vikendaških športnih avtomobilov. Skoraj vi so se raj obrnili k znanim imenom, kot sta Ariel Atom ali Caterham Seven, vendar Elemental RP1 ponuja odlično alternativo pristne dirkaške izkušnje.

Ker ustaljeni znamki niso mogli premagati na bencinskem področju, so se jih ustvarjalci odločili prehiteti z električnim pogonom. Pod okovjem enakega modela RP1 se v izvedenki EV skrivajo elektromotorji in baterija, kar pomeni, da je to prvi serijski športnik tega lahkotnega razreda.

Res se uvršča med lahkokategornike, namreč osnovni bencinski model je s svojo impresivno maso le 595 kilogramov odlična popotnica, saj kljub vgradnji težjega električnega sklopa ohranja masa pod  eno tono. 875 kilogramov, če smo natančni, kar je podobno kot osnovni Lotus Elise.

Ker se je EV precej poredil, so morali za ohranjanje odličnega razmerja 640 KM/tono kompenzirati s povečanjem moči, saj električni pogon premore 560 KM in je povezan s 40 kWh baterijo. Končen rezultat so pospeški do stotice v samo 2,5 sekundah, kar je dve desetinki hitreje od RP1 z motorjem na notranje izgorevanje. Ob lagodni vožnji po običajnih cestah je z enim polnjenem dovolj energije za 290 kilometrov dometa, Elemental pa ob polni obremenitvi obljublja 20 krogov na stezi v Silverstonu . približno 120 kilometrov.

Uporaba 800-voltne arhitekture jim omogoča koriščenje izredno hitrega polnjenja, ki baterijo do 80 odstotkov napolni v manj kot uri, kar je izredno priročno za lastnike, ki se po uživanju na dirkališču z njim odpeljejo proti domu. Tehnologijo jim je pomagalo razviti podjetje Apex.

Poleg razkritja novega popolnoma električnega RP1 EV, so klasičnemu RP1 namenili nekaj nadgradnje, nenazadnje je njegovo ime postalo RP1R. Za njegovo pogon skrbi Fordov 2,3-litrski EcoBoost štirivaljnik, sedaj s 370 KM (50 KM več) in 450 Nm navora ter pospeškom do stotice v 2,7 sekundah. Oba modela sta na voljo z opcijskim vetrobranskim steklom in številnimi aerodinamičnimi dodatki, ki lahko pri hitrosti 240 km/h ustvarijo preko 1.000 kilogramov dodatnega potiska k tlom.

Žiga Kolman
foto: Elemental

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button