AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Električni Maserati GranTurismo Folgore razkrit v prototipni obliki

Naslednjo generacijo Maseratija GranTurismo bo poganjala elektrika z močjo do 1.200 KM.

Maserati nas razvaja s prvim resnejšim vpogledom v serijsko obliko prvega serijskega električnega avtomobila. Naslednja generacija GranTurismo GT-ja, napovedana za leto 2023, bo pod oznako Folgore na voljo s povsem električnim pogonom.

Z GranTurismom Folgore bodo otvorili električno prihodnost trizobov, čeprav bo v prihodnje enak model na voljo še z motorji z notranjim izgorevanjem, morda celo z V8 mišičnjakom. Ob napovedniku novega sodelovanja v Formuli E z naslednjim letom, je prototipna različica GranTurisma Folgore, zapeljala časten krog na E-Prix stezi v Rimu.

Folgore v italijanščini pomeni »strela«, z enakim imenom bodo poimenovali vse prihajajoče električne modele, o katerih je bilo na sami predstavitvi veliko govora, prav tako so razkrili kar nekaj podatkov o zmogljivosti prvega električnega modela. GranTurismo Folgore bo namreč zmogel preko 1.200 konjskih moči, za kar bodo poskrbeli trije elektromotorji (štirikolesni pogon), rezultat bosta pospešek do stotice v manj kot treh sekundah in najvišja hitrost preko 186 km/h. Kakšen bo domet, še ni znano, po njihovih besedah naj bi zadoščal večini kupcev trizobov.

V prihodnjem letu se bosta GranTurismu Grecale pridružila še dva modela, električno gnani Grecale in kabriolet GranCabrio. DO leta 2025 bodo predstavili še povsem električno izvedenko superšportnika MC20, kot tudi električni obliki Levanteja in Quattroporte. Maseratijevi podvigi v Formuli E, bodo posledično v serijske avtomobile prinesli mnogo napredne tehnologije, predvsem na področju baterij in postavitve za boljšo razporeditev mase.

Posredovanje Stellantisa bo pri športnih Maseratijih skoraj minimalno, Italijani bodo ohranili svojo pristno identiteto, saj ne bodo uporabili STLA platforme skupine. Enako sicer ne velja za Levanteja in Quattroporte, ki bosta verjetno zasnovana na STLA Medium platformi, ki omogoča do 700 kilometrov dometa in podpira avtonomijo tretje stopnje.

Če se nekoliko vrnemo k zvezdama, GranTurismo in GranCabrio, bosta poleg elektrike, ponujena še s klasičnim bencinskim motorjem, natančneje z novim Nettuno twin-turbo V6 motorjem, kar predstavlja težavo za modela Folgore, katerima manjka pristna Maseratijeva zvočna spremljava. Rešitev so našli kar pri okrepitvi zvoka elektromotorjev, saj ustvarjanje umetnega V6 zvoka zanje ni bilo sprejemljivo. Zaključimo lahko s spodbudnimi besedami, namreč v igri so še močnejši in dirkaško nastrojeni Maseratiji, izključen ni niti duhovni naslednik legendarnega hiperšportnika MC12.

Žiga Kolman
foto: Maserati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button