AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Električni Aston Martin DB6: Zadnji član Lunazove klasične svete trojice

Naslednik znamenitega Bondovega avtomobila je doživel električno preobrazbo.

Ne gre za Bondovega Astona, čeprav je v načrtih tudi DB5, temveč za prečudovito električno preobrazbo njegovega naslednika DB6. Britanski klasik je bil deležen natančne restavracije in obnove, obenem sedaj vozi na elektrone.

Res je, klasičnega pojočega 4-litrskega šestvaljnika so nadomestili s prav tako britansko razvitim sodobnim modularnim električnim pogonski sklopom podjetja Lunaz. Pod domačo streho razvit sistem uporablja Euro baterijske celice in elektromotorje. Če se vam zdi ime Lunaz znano, je za to verjetno zaslužena fantastična predelava Bentleya S1 in novica o investiciji izpod rok enega in edinega Davida Beckhama.

DB6 kot zadnji košček sestavljanke zaokrožuje Lunazovo željo po elektrifikaciji znamenitih britanskih klasikov, kjer se je pridružil prej omenjenem Bentleyu in Rolls-Roycu Phantom V. Lahko bi rekli, da gre za sveto trojico elektrificiranih klasičnih avtomobilov – pristni privrženci bodo razočarani, a takšni so današnji časi.

Kot vse dosedanje Lunazove mojstrovine, je bil tudi DB6 deležen natančnega pregleda in seciranja, saj celotno vozilo skenirajo v tridimenzionalno obliko, za olajšano kasnejše razstavljanje do čiste osnove ter preoblikovanje po željah stranke. Električni pogonski sklop je bil s strani inženirjev posebej umerjen za doseg bliskovitih pospeškov, vrednih klasičnega grand tourerja, obenem je dometa z enim polnjenjem dovolj za 255 kilometrov, kar je skoraj toliko kot povprečni DB6 prevozi v enem letu.

Skladno z novim pogonom so DB6 obogatili z novim zavornim sistemom, vzmetenjem in krmiljenjem, vgradili so celo klimatsko napravo, wifi dostopno točko ter moderen informacijski sistem. Vse ostale ideje so seveda dobrodošle. Jen Holloway, oblikovne direktorice podjetja Lunaz pravi: »S ponosom predstavljamo esencialnega britanskega GT-ja, preoblikovanega za novo generacijo.« Predhodno je svoje talente preizkušala kot vodja Aston Martinovega oddelka Q, zato ne gre dvomiti v njeno znanje in izkušnje na področju dizajna.

Lunaz je potrdil začete izdelave električno gnanih DB6 v zameno za slab milijon evrov (brez davka), prve dostave strankam gre pričakovati v letu 2023. Prav tako so najavili elektrifikacijo Aston Martinov DB4 in DB5, vendar v tem primeru striktno po naročilu.

Žiga Kolman
foto: Lunaz

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button