AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Električni Alpine GT X-Over prihaja leta 2025

Napovednik francoske znamke Alpine prikazuje prve obrise novega električnega križanca.

Modrikasta silhueta na črni podlagi ni najbolj originalen ali celo navdušujoč dražilni napovednik novega modela, a lahko Alpine, glede na večletno oddaljenost projekta, nekoliko pogledamo skozi prste.

Kar vidimo na zgornji fotografiji je obris novega popolnoma električnega križanca, ki z eno nogo stopa v svet SUV-jev z drugo pa v vode športnih GT-jev, zasnovan pa bo na enaki CMF-EV platformi, kot prihajajoči Renault Megane E-Tech Electric. GT X-Over, kakor so poimenovali novinca, bo drugi zmed treh električnih modelov znamke Alpine načrtovan za premiero pred letom 2026. Prva v vrsti bo športna kombilimuzina ali nabrušena različica Renaulta 5, sledi električna zamenjava modela A110.

GT X-Over se bo tehnološko naslanjal na sorodnega električnega Renaulta Megane, vendar gre zaradi imena Alpine pričakovati več zmogljivosti in izboljšano dinamiko.  Zadnjih dvanajstih mesecih so pri Alpine uspeli vneti novo dinamiko in uspešno slediti zadanim ciljem, kar se vidi tudi v tovarni Dieppe, kjer bodo nastajali novi električni križanci.

Pozitiven odnos do razvoja novih izključno električnih avtomobilov so okrepili s preimenovanjem tovarne v Normandiji, ki sedaj sliši na ime Manufacture Alpine Dieppe Jean Rédélé, v čast ustanovitelju podjetja. Za vzpostavitev proizvodnje linije zmožne sestavljanja modelov na CMF-EV platformi, bodo potrebovali še kar nekaj vložka. Začetek proizvodnje prvega električnega križanca je predviden v letu 2025.

»Alpinina zgodovina je legendarna,« pravi direktor podjetja, Laurent Rossi. »Njeno edinstveno zapuščino je v motošportu zapisal znameniti A110, obenem prihodnost razkriva močne ambicije, tako znamke, kot samih produktov.« Upajmo le, da bodo prihajajoči električni modeli vsaj pol tako dobri, kot je A110.

Žiga Kolman
foto: Alpine

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button