AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

E7A – elektromotor naslednje generacije

Skupina Renault zdaj stopa korak dlje z zasnovo novega elektromotorja.

Ta je v svetovnem merilu v povsem svojem razredu, saj je še močnejši in učinkovitejši, predvsem pa ne vsebuje redkih rudnin. Ta elektromotor tretje generacije je plod skupnega sodelovanja s podjetjem Valeo, ki je prispevalo svoje strokovno znanje na področju statorja. Novi elektromotor, poimenovan E7A, je še v prototipni fazi in bo predvidoma uveden leta 2027.

Ta prelomni izdelek iz Francije prinaša zmogljivejši, bolj kompakten in čistejši elektromotor. Skupina Renault in Valeo sta združila svoje strokovno znanje in izkušnje za razvoj elektromotorja nove generacije. To sodelovanje se je na podlagi rednih pogovorov med proizvajalcema avtomobilov in opreme zanje začelo leta 2021 in je kmalu preraslo v projekt skupnega razvoja. Vsaka od strani je prispevala en ključni sklop (Skupina Renault rotor in Valeo stator) ter svoje strokovno znanje na področju tehnološkega razvoja in proizvodnje. Trenutno je elektromotor E7A v fazi natančnega uravnavanja.

Renault je pionirsko uvedel električno vzbujevane sinhrone elektromotorje (EESM – electrically excited synchronous motor) v serijski avtomobil, ko je leta 2012 predstavil model ZOE. To strokovno znanje mu zdaj zagotavlja položaj, da lahko uporabi arhitekturo »vse-v-enem« (all-in-one) za novi elektromotor E7A, pri čemer je le-ta ob enaki moči kot elektromotorji Mégana E-Tech electric in novega Scénica E-Tech electric za kar 30 odstotkov bolj kompakten. Uporabljena je tudi tehnologija rotorja brez redkih zemelj, ki ima za 30 odstotkov manjši ogljični odtis. Z uporabo rotorja z navitjem namesto stalnih magnetov je Renault izboljšal moč elektromotorja, zavaroval svojo dobavno verigo in se izognil odvisnosti od držav, ki pridobivajo redke rudnine in izdelujejo magnete.

Ta elektromotor tretje generacije bo tudi pripomogel k skrajšanju časa polnjenja akumulatorja, saj bo sistem zasnovan za napetost 800 namesto 400 voltov, kar je današnji standard. Stator, ki ga bo priskrbel Valeo, pa bo povečal moč in učinkovitost. Tako bo novi elektromotor E7A zmogel do 200 kW moči. Več moči bo zagotovil brez povečane porabe električne energije. In pri elektromotorju E7A je uporabljena tehnologija lasnic za sestavo bakrenih žic, kar je posebnost podjetja Valeo že od leta 2010.

Rudi Leskovec
foto: Renault

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button