AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Ducati razkriva svoj MotoE dirkalnik!

VIDEO: Rdeči se prihodnjo sezono udeležujejo tekmovanja v diviziji Moto E!

V bližini Bologne, kjer domuje Ducati, je zadnje dni precej vroče. Ne zgolj zaradi vremena, predvsem zaradi razgrnitve tehnični informacij glede prvega električnega dvokolesnika, ki bo meril moči v karavani Moto E. Sliši na tovarniško oznako V21L in je pionir »rdečih« v električnih tekmovanjih.

Da so se zadeve pri Ducatiju lotili sila resno, priča podatek, da bodo v prihodnji sezono v omenjeni električni karavani sodelovali s kar 18 dirkalniki, kater temelj so nam ravnokar razkrili. Dirkalnik ima 225 kilogramov mase in je tako za kar 12 kilogramov prelahek, kot velevajo FIM pravila za ta segment. Pogon zmore 110 kW (150 KM) in 140 Nm navora, medtem ko so med testiranji v domačem Mugellu namerili najvišjo hitrost 275 km/h.

 

Srce motorja v tem primeru tvori posebej prirejena in sredinsko nameščena akumulatorska baterija, ki ima kar 110 kg. Tvori jo 1.152 cilindričnih celic, ki skupaj shranijo do največ 18 kWh električne energije, medtem ko polnjenje le-teh poteka z največ 20-kilovatnim polnilcem. Motor ima 21 kilogramov in se lahko zavrti vse do 18.000 vrtljajev na minuto. Celoten pogon deluje na 800-voltnem sistemu, kar omogoča tovrstno zmogljivost ter avtonomijo.

Med najbolj izpopolnjene komponente zagotovo sodi napreden hladilni sistem, ki sestoji iz dveh podsistemov. Pretvornik in motor imata svoje sistemske zahteve, medtem ko baterija spet svoje – in da bi oba sklopa pogona delovala pri optimalnih pogojih, so posebno pozornost namenili prav temu.

Okvir motorja je iz aluminija in temelji na »monocoque« strukturi oziroma strukturni lupini, medtem ko je podvozje pričakovano povzeto po MotoGP izvedenkah. Še precej več podatkov, ki veselijo tehnofile, najdete v predstavitvenem videu.

Blaž Likovič
foto: Ducati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button