AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Dražba Forda Focusa WRC, ki ga je vihtel legendarni Colin McRae

Ikona na štirih kolesih z legendarnim voznikom v svojem portfelju.

O prihajajoči dražbi Silverstone Auctions, ki se bo odvila v kraljevem vojnem muzeju v Londonu smo že pisali. Tokrat smo v naboru vozil opazili precej impresiven štirikolesni primerek. Na voljo bo namreč reli dirkalnik Ford Focus, ki ga je v letu 2001 naokoli podil legendarni britanski dirkač Colin McRae. Govora je o eni izmed največji WRC štirikolesnih zvezd na dražbenem prizorišču.

Omenjeni WRC avtomobil so sestavili pri reli podjetju M-Sport, Colin McRae in sovoznik Nicky Grist pa sta se z njim podila v okolici grške akropole oziroma dotične etape WRC karavane v letu 2001. Takrat se je McRae z zmago povsem približal tekmecu Richardu Burnsu in naslednja dirka je odločila zmagovalca. Žal ne zaradi zmage Colina, temveč njegovega zdrsa in sodčkastega vrtenja ob vozišču. Posledično se je Burns mirno odpeljal do cilja in kronal WRC prvenstvo.

Čeprav je bil Ford Focus z oznako Y4 FMC kozmetično v precej slabem stanju, so ga strokovnjaki pri M-Sport celovito obnovili in ga spravili v sijočo podobo, ki smo jo lahko često spremljali na prestižnih avtomobilskih dogodkih. Že res, da dotični nekdaj WRC dirkalnik ne nudi vseh tekmovalnih komponent kot nekoč, še vedno pa je opremljen s štirikolesnim pogonom, sekvenčnim menjalnikom in WRC podvozjem ter zavorami. Precej zabavna štirikolesna umetnina, ki jo je menda precej enostavno krotiti, a še vedno močno zanimiva za zbiratelje, zato se končna vrednost ocenjuje na neskromnih 400 evrskih tisočakov. Kdo ve, morda bo to šele mejnik za resne kupce …

Blaž Likovič
foto: SA

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button