AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Drako Dragon: SUV z 2.000 konji in galebjimi vrati

Tesla Model X Plaid ni dovolj? Darko ima odgovor z novim Dragonom, ki se bo do stotice izstrelil v 1,9 sekunde.

Proti koncu lanskega leta je zagonsko podjetje Drako iz kalifornijske Silicijeve doline, napovedalo prihod posodobljenega modela GTE, zasnovanega na Fisker Karmi, z novim imenom Dragon. Čeprav že standardni GTE ponuja ker 1.200 KM in 8.800 Nm navora, naj bi nova izvedena predstavljala velik korak naprej.

A ustavimo se za moment, saj so na pripadajočih fotografijah razvidni obrisi SUV-ja in ne športne limuzine, kot je GTE. Bojda je bilo ime Dragon preveč zanimivo, da bi ga neposredno namestili zgolj na posodobljen obstoječ model, zato so ovrgli prvotne načrte in se odločili za izdelavo povsem novega lastnega modela. In brez skrbi, športnik GTE bo nadaljeval svojo pot, a z obstoječim imenom.

Torej, novi Dragon bo skoraj hiperšportni električni SUV, s katerim želijo postaviti nova merila zmogljivosti pri avtomobilih takšnega kova. Po poročanjih bo novinec skoraj v celoti izdelan iz ogljikovih vlaken, v lahkotni strukturi pa bo skrival električni pogon s kar štirimi elektromotorji s skupno močjo 2.000 KM.

Presunljiva moč za SUV-ja, ki naj bi zmogel doseči najvišjo hitrost preko 320 km/h, s četrt milje (402 m) bo opravil v vratolomnih 9 sekundah in z mesta do stotice pospešil v pičle 1,9 sekunde. S temi podatki bo kot za šalo pometel s prihajajočim Lotusovim SUV-jem Eletre in Teslo Model X Plaid. Pričakujemo lahko še napreden sistem vektoringa navora na vsakem posamičnem kolesu in lastno razvito baterijo s kapaciteto preko 90 kWh.

Pod privlačnim oblikovanjem Dragona se je podpisal Lowie Vermeersch, nekdanji oblikovalec pri hiši Pininfarina, ki se je za lažji dostop do petsedežne kabine odločil za dvižna galebja vrata, kot pri Tesli Model X. Ostalih podrobnosti ne razkrivajo, s fotografij lahko povzamemo še precej kupejevsko strešno linijo in razne aerodinamične rešitve, kot sta dva tunela na zadnjih bokih. V notranjosti nas bo razvajalo najkakovostnejše evropsko usnje in veliko uporabnega prostora.

Žiga Kolman
foto: Drako Motors

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button